Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Nejtrpčí okamžiky politické kariéry: Co dnes čeká Vlastu Parkanovou?

Nejtrpčí okamžiky politické kariéry: Co dnes čeká Vlastu Parkanovou?
zdroj: Mediafax

Vlasta Parkanová bude přesvědčovat členy mandátového a imunitního výboru, že žádost policie o její vydání k trestnímu stíhání není důvodná. Stanovisko výboru bude důležité pro rozhodování nejednoho poslance, dnes však s největší pravděpodobností ještě nezazní.

Letošní poslední červnová středa může být osudná pro místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou. Poté, co policie požádala o její vydání v souvislosti s nákupem letadel CASA, který měl být údajně o 658 milionů korun předražen, si ji dnes na kobereček zve Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny. Jeho kladné stanovisko by se proměnilo v Damoklův meč visící nad hlavou exministryně obrany.

Hned ráno usedne dlouholetá politička v zasedací místnosti imunitního výboru ke stolu ve tvaru T naproti předsedovi mandátového a imunitního výboru Bohuslavu Sobotkovi, z pravé i levé strany stolu budou její slova hltat členové výboru. „Stejně jako každá taková návštěva dostane úvodní slovo i paní Parkanová a řekne to, co potřebuje,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš, jak to při jednáních výboru o vydání poslanců zpravidla chodí.

Proslovy o idiotovi a ochlastovi bývají stručné

„Takové lapidární záležitosti, kdy někdo o druhém říkal, že je idiot nebo ochlasta, tam to bylo vždy rychle hotové. Tam, kde hrozí kriminál, je to složitější a proslov těch, co přijdou dát své vysvětlení, trvá déle. Zatím nejdelší vystoupení měl pan David Rath tenkrát, když ho přivezli do ubytovny ministerstva vnitra. Samotné expozé pana Ratha trvalo zhruba do hodiny. Většinou se proslov pohybuje v rozpětí od pěti minut do té jedné hodiny. Nepředpokládám, že zítra padne rekord,“ poznamenává Jiří Dolejš.