Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Nejsem žádný nýmand, pane prezidente, ohradil se Stropnický

Nejsem žádný nýmand, pane prezidente, ohradil se Stropnický
Martin Stropnický | zdroj: Profimedia

„Nejsem žádný nýmand!“ Reagoval na slova prezidenta Zemana Martin stropnický z hnutí ANO. Zeman totiž zpochybnil jeho způsobilost vést Ministerstvo obrany a v nedělních Hovorech z Lán na Radiožurnálu řekl, že nedopustí, aby tomuto resortu šéfovala „druhá Karolína Peake”. Deník Právo také píše, že slova hlavy státu se dají vykládat i tak, že by Zeman neměl nic proti tomu, kdyby byl Stropnický navržen na post ministra zahraničních věcí.

„Ministr obrany nemusí být nejlepší tankista v zemi, ani ten, kdo nejlépe střílí na terč. V civilizovaných zemích tento resort vede civilní osoba. Nepovažuji se za absolutního laika a nýmanda v oboru,“ řekl Právu Stropnický. Reagoval tak na prezidenta Miloše Zemana, který v nedělních Hovorech z Lán zpochybnil kompetentnost Stropnického v souvislosti s vedením Ministerstva obrany.

Vyjednavač hnutí ANO a také jeden z adeptů na ministerský post také objasnil, kde vidí hlavní díl práce budoucího ministra obrany. „Dlouhodobě problematická je otázka hospodaření ministerstva, o tom by se daly psát knihy. Bude to největší a nejtěžší úkol kohokoliv, kdo tam půjde. To nesouvisí s vojenstvím, ale se zásadním zlomem ve způsobu těch akvizic a jejich hospodárností, průhledností a čistotou,“ uvedl Stropnický.

Právo cituje prezidenta Zemana: „Nejmenuji jakéhokoliv ministra, který nemá odborné předpoklady pro řízení resortu,“ řekl jasně Zeman a je zjevné, že Stropnický by mu nevadil v čele jiného rezortu.

Zeman si dovede představit Stropnického v čele diplomacie nebo kultury

„Je to bývalý kariérní diplomat, byl velvyslancem ve Vatikánu, v Itálii. Kdybych dostal návrh na ministra zahraničí, řeknu – dobře, má tyto zkušenosti,“ řekl prezident. „Je to zároveň dobrý herec, byl dobrým ředitelem Vinohradského divadla,“ řekl v souvislosti s kandidátem ANO dále Zeman. „Kdyby byl navržen na ministra kultury, budu respektovat, že má za sebou profesní zázemí. Ale s obranou nemá vůbec nic společného,“ myslí si prezident.

Podle Zemana by byl Stropnický na Ministerstvu obrany „druhou Karolínou Peake“. Právo připomíná, že bývalá politička z Věcí veřejných a LIDEM vydržela v křesle ministryně obrany v Nečasově vládě rekordních osm dní.

Deník uvádí, že prezidentova slova o Stropnickém se dají vykládat jako vzkaz předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, aby navrhl Stropnického na post ministra zahraničí. Miloš Zeman totiž usiluje o to, aby do čela diplomacie nebyl navržen sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

Zdroje: