Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Tři mrtví po střelbě u milánského soudu. Obětí je i soudce

Aktualizováno: Tři mrtví po střelbě u milánského soudu. Obětí je i soudce
V budově soudu v Miláně se střílelo | zdroj: Profimedia

U milánského soudu se ozývala dopoledne střelba. Muž obžalovaný z toho, že způsobil bankrot, začal střílet přímo v jednací síni. Zabil tři osoby, jednou z nich byl soudce, který měl na starosti jeho případ. Útočník z místa ujel na motorce, policii se ho podařilo po hodině a půl dopadnout.

Claudio Giardiello obžalovaný v korupčním případu začal střílet podle deníku Corriere della Sera poté, co se jeho obhájce vzdal mandátu. Podle deníku zazněly kolem 11. hodiny nejméně čtyři nebo pět výstřelů.

Giardiello nejdříve v soudní síni zastřelil svého advokáta Alberta Clarise Appianiho, spoluobviněného Giorgia Erbu a další osobu zranil. Poté zamířil podle deník Corriere do kanceláře soudce Fernanda Ciampiera, který měl na starosti jeho případ, a zastřelil i jeho. Další dvě osoby zranil.

Útočník se chtěl podle všeho pomstít lidem, které vinil z bankrotu své realitní společnosti. Údajně to i přímo při zatýkání. 

Střelec se po vraždě soudce hodinu v budově ukrýval a poté se mu podařilo policii proklouznout a ujet na motorce. Měl namířeno do Vimercate, kde měl v plánu zastřelit další dva své obchodní partnery, kteří podle něj měli také na bankrotu podíl.

Po útoku v panice z areálu utekly stovky lidí, zbytek policie evakuovala. 

Střelba okamžitě vyvolala otázky, jak je možné, že se mu do budovy podařilo pronést zbraň. 

Zdroje:
repubblica.it, Corriere.it