Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nejhorší výsledek za 15 let: Češi hodnotí svou situaci tragicky

Nejhorší výsledek za 15 let: Češi hodnotí svou situaci tragicky
zdroj: Profimedia

Vyplývá to z výsledků lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle kterého jde o historicky nejhorší výsledek. Srovnatelně dopadl průzkum jen na začátku roku 2008.

V letošním průzkumu 30 procent dotázaných uvedlo, že reálný příjem jejich domácností je zhruba stejný jako před rokem, a pouze tři dotazovaní ze sta uváděli, že za svůj příjem mohou nakoupit "o něco více".

Odpovědi lidí podle CVVM souvisejí s jejich subjektivním hodnocením životní úrovně domácnosti. Nadpoloviční většina těch, kdo ji hodnotí příznivě, odpovídala, že mohou za svůj příjem nakoupit více než před rokem nebo asi tak stejně. U 90 procent dotázaných se špatnou životní úrovní se objevila odpověď, že za příjem své domácnosti nakoupí méně než před rokem.

V horších barvách vidí vlastní příjem v porovnání se situací o rok zpět lidé starší 60 let a důchodci.

Přijatelná inflace?

Průzkum také zjišťoval, jak lidé vnímají inflaci. Méně než polovina dotázaných míní, že současná inflace je přijatelná, dvě pětiny respondentů si myslí opak. V porovnání s předchozím průzkumem narostl o deset procentních bodů podíl těch, kdo stávající inflaci považují za spíše nepřijatelnou.

Podle CVVM to znamená, že podíl těch, kdo považují současnou inflaci za nepřijatelnou, vzrostl od ledna 2007 o 20 procentních bodů, respektive že se zdvojnásobil.

"Zároveň jde o nejhorší výsledek srovnatelných výzkumů od konce 90. let minulého století. Přes tento propad je aktuální hodnocení inflace stále ještě podstatně příznivější, než bývalo v letech 1993 až 1998, kdy míra inflace bývala fakticky mnohem vyšší než v současnosti," uvedlo CVVM. Průzkumu se v polovině ledna zúčastnilo 1090 obyvatel ČR starších 15 let.