Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Nejen zdražení. Studenty čeká s vyšším DPH i školné

Nejen zdražení. Studenty čeká s vyšším DPH i školné
zdroj: tisková zpráva

Od roku 2013 se studentům a jejich rodičům mohou začít pořádně protáčet panenky. K sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta, což s sebou přinese i citelné zdražení skript a učebnic, přibude i školné na veřejných vysokých školách až 20 tisíc korun ročně. Informoval o tom server Novinky.cz.

Ani přes možnou finanční zátěž rodin v souvislosti s DPH ministerstvo školství od školného rozhodně ustoupit nehodlá. „Posunutí školného jsme neřešili. Stále platí, co je uvedeno v koaliční smlouvě. Probíhají naopak přípravy nového vysokoškolského zákona, který se školným počítá," potvrdil mluvčí školství Václav Koukolíček.

Takzvané odložené školné se podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) bude týkat studentů prvních ročníků od roku 2013/2014. Studenti vyšších ročníků je tak podle serveru zpětně platit nebudou.

Až s průměrným platem se bude splácet

Školné rozhodně doporučuje i Národní ekonomická rada vlády, jež počátkem března představila opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti Česka. Premiér Petr Nečas (ODS) v neděli vysvětlil, že systém odloženého školného, znamená, že školné by studenti platili až po dokončení vysoké školy a při dosažení průměrného příjmu v zemi.

Celý článek na parlamentnilisty.cz