Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nejdražší rozvod v dějinách. Může Harry Potter odčarovat brexit?

Nejdražší rozvod v dějinách. Může Harry Potter odčarovat brexit?
zdroj: tisková zpráva

Brexit se zatím „vydařil“. Z britské ekonomiky zmizela částka, která převyšuje patnáct ročních příspěvků ostrovní monarchie do unijního rozpočtu.

Předem varování: Následující čtení je určeno pro otrlé nebo aspoň vyrovnané jedince, kteří nepodléhají panice. Panikáři by měli rychle kliknout na křížek v pravém horním rohu internetového prohlížeče a pustit si Večerníček.

Pokud do druhé skupiny nepatříte, pokračujte dál.

Výprodej na burzách

Rozvod s Evropskou unií se vyplatí, přesvědčovali stoupenci brexitu Brity. Jenže to se teprve ukáže.

Zatím je brexit propadák. Americký miliardář Wilbur Ross ho výstižně nazval nejdražším rozvodem v dějinách lidstva.

Poměřováno indexem FTSE, který obsahuje stovku britských společností s největším kapitálem, vymazal brexit z britské ekonomiky v pátek za pouhých osm hodin 125 miliard liber (to je v přepočtu 4,1 bilionu korun). Portál Quartz spočítal, že tato částka je vyšší než patnáct ročních příspěvků ostrovní monarchie do unijního rozpočtu.

Pravda, v pátek odpoledne se index otřepal, jenže v pondělí pokles pokračoval.

Verdikt britských voličů odnáší i „zbytek“ Evropy. V červených číslech jsou hlavní burzovní indexy na starém kontinentu a dolů po tobogánu se s nimi veze index pražské burzy PX. K tomu padají indexy na amerických a asijských burzách.

Globálně byl pátek 24. června dnem s historicky nejprudší ztrátou aktiv na burzách. Ze světových trhů tento den zmizely více než dva biliony amerických dolarů. To je přes 50 bilionů korun (chcete-li 50 tisíc miliard). Tím padl rekord z počátku finanční krize v září 2008, kdy trhy ztratily téměř 1,9 bilionu dolarů.

Volný pád libry

Dolů směřují nejen akcie, ale také libra. Už v pátek se vůči dolaru propadla na třicetileté minimum, v pondělí ještě o něco níž. Byl to nejstrmější pokles britské měny od černé středy v roce 1992, kdy americký investor maďarského původu George Soros masivním výprodejem liber ze svého fondu přivodil její prudký pád.

Britský ministr financí George Osborne ujišťuje: „Naše hospodářství je dostatečně silné, aby dokázalo čelit tomu, před čím naše země nyní stojí.“

Stejně sebevědomá však byla Bank of England (britská centrální banka) před černou středou. A pro Brity to skončilo debaklem. Banka neudržela kurz libry a britská měna se propadla vůči marce i dolaru.

Brexit, czechout, finish

Investoři se obávají, že odchod Británie může rozhodit celou unii. Stane se snad Británie první kostkou domina? Budou ji následovat další státy nynější osmadvacítky?

Což takhle dát si czexit (nebo snad czechout) polend, extonii, anebo třeba finish? Sociální sítě jsou plné těchto slovních hříček.

Soros, přezdívaný „ten, který zlomil Bank of England“, předvídá rozklad a úpadek. „Britské referendum znamená, že rozklad Evropské unie je prakticky nezvratný,“ píše investor na portálu Project Syndicate.

Investiční banka Goldman Sachs v reakci na referendum zhoršila odhad ekonomického vývoje Británii, eurozóny i Spojených států. "Teď očekáváme, že britská ekonomika vstoupí do počátku roku 2017 do recese," píše se ve zprávě, kterou banka o víkendu adresovala svým klientům - investorům.

V příštích osmnácti měsících se podle odhadu analytiků banky sníží hrubý domácí produkt Británie o 2,75 procenta. Eurozóna poroste ročně o 1,25 procenta (dosud Goldmani očekávali 1,5 procenta) a USA o dvě procenta, namísto 2,25 procenta.

Odnese to i Česko

Brexit dopadne rovněž na Česko. Lze tušit, že domácí ekonomiku o nějakou desetinu výkonu připraví.

Analýza české vlády připomíná, že Česko také přijde o desítky miliard z unijních fondů, až Británie přestane platit příspěvky do společného rozpočtu. Přes Brusel se bude recyklovat méně peněz. Omezí se výstavba cyklostezek, rozhleden a čapích hnízd…

Vládní analytici předpokládají, že vývoz do Británie se sníží o šest až devět procent, což se promítne do ztráty 1300 až 1600 pracovních míst. Nejvíc z nich zmizí v automobilovém průmyslu.

Hello, malá Anglie

Stoupenci brexitu vedli kampaň proti bruselskému společenství pod heslem „nastal čas, abychom vzali osud země do svých rukou“. Tuto příležitost dostanou.

Jenže povšimli jste si, že vůdce kampaně za brexit, konzervativec Boris Johnson, nijak vítězoslavně nevypadá? Jako by z triumfu byl zaražen. „Na vítěze je příliš bledý,“ poznamenal komentátor televize Sky.

Zatím vůbec nic nenasvědčuje tomu, že bývalý starosta Londýna má plán, jak přitlačit sedmadvacítku, aby Britům při rozvodu dala to, co požadují, a zároveň od nich nic nepožadovala. Nic neukazuje na to, že tento excentrik s rozčepýřenou blonďatou kšticí ví, jak uklidnit investory a jak uchlácholit prounijní Skoty, aby z ostrovní monarchie neutekli.

Žádné velké oslavy nezávislosti na Bruselu nebyly v Británii po referendu patrné. A už vůbec nelze očekávat, že by Angličané slavili případný rozvod se Skoty, kteří se s odchodem království z unie nechtějí smířit.

Dokážete si snad představit, jak Angličané na Trafalgarském náměstí v Londýně jásají, že se zbavili horalů ze severu a provolávají Bye bye Great Britain a Hello little England?

…a kouzlo nakonec

Britové překvapili sami sebe. Řada z nich dostala z brexitu kocovinu. Bylinkový čaj o páté na ni nezabírá.

V monarchii se o víkendu rozšířilo nové slovo – „bregret“ (složenina „Britain“ a „regret“ - lítost). Vyjadřuje rozčarování těch voličů, kteří hlasovali pro brexit, ale výsledkem jsou zaskočeni. Svého hlasu litují, podepisují petici, protestují, anebo hledají na twitteru s hashtagem #BrexitInFiveWords odpověď na otázku: Může Harry Potter odčarovat brexit?

Proč ne? Pokud věříte na kouzla…

Zdroje:
Vlastní