Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Nečasova vábnička pro VV zatím neúčinkuje

Nečasova vábnička pro VV zatím neúčinkuje
zdroj: Mediafax

Po středečním koaličním jednání se opět zkomplikovala situace mezi Nečasovou ODS a Věcmi veřejnými. Johnova strana nabídla koaličním partnerům návrat jejího předsedy do funkce ministra vnitra.

Premiér Petr Nečas nabídl Věcem veřejným ve vládě jako čtvrté křeslo pozici předsedy legislativní rady vlády. "Řekli jsme, že k přijetí této nabídky nemáme mandát. Budeme se o tom bavit v předsednictvu i s našimi poslanci," uvedla pro iDnes.cz místopředsedkyně VV a šéfka poslaneckého klubu Karolína Peake.

Uzavřený politický příběh

Premiér na jednání řekl, že teď nehodlá měnit ve vládě stranické ministry. Fuksa a Vondra si tak mohou vydechnout. Věci veřejné přišly s tím, že se tak situace vrací do momentu, kdy odevzdaly ministerstvo vnitra a Radka Johna vystřídal Jan Kubice. John rezignoval poté, co nedokázal prosadit své představy o týmu spolupracovníků.

VV si dobře uvědomují, že když jednou ministerstvo vnitra opustily, bude těžké ho získat zpět. "Je to uzavřený politický příběh," reaguje premiér na možnost, že by se VV vrátilo vnitro, píše server iDnes.cz. Pokud VV nepřijmou jeho nabídku vést legislativní radu vlády, bylo by podle Nečase logické, kdyby obsadily křeslo vicepremiéra pro boj s korupcí, které uvolnil John.

Nabídka křesla šéfa legislativní rady vlády je pro Věci veřejné problematická a strana si není jista, zda by na ni měla kývnout. V případě, že by ji VV přijaly, vznik nového ministerstva by nebyl nutný.