Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Aktualizováno: Nečasová dostala dárky za 10 milionů, daň z nich ale neodvedla

Aktualizováno: Nečasová dostala dárky za 10 milionů, daň z nich ale neodvedla
Jana Nečasová dostala od významných sponzorů množství luxusních dárků - například luxusní náušnice značky Cartier | zdroj: Profimedia

Janě Nečasové (dříve Nagyové) přibylo další obvinění. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zahájilo podle deníku Právo její trestní stíhání kvůli krácení daní. V letech 2012 a 2013 měla dostat luxusní dárky v hodnotě téměř 10 milionů korun, neodvedla z nich však darovací daň. Původně ji chtěli žalobci obvinit z korupce, pro tu ale nenašli dost důkazů.

Mezi dárci, kteří Nečasové věnovali například luxusní šperky, kabelky, boty, hodinky či kosmetiku, figurují podle deníku významní podnikatelé a manažeři. Deník mezi nimi uvádí například exministra a nynějšího šéfa ČEPS Vladimíra Tošovského, exministra Tomáše Chalupu, generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše či šéfa fotbalové Sparty Daniela Křetínského.

Ten měl dokonce vyšetřovatelům potvrdit, že nynější manželce expremiéra koupil jako vánoční dárek mimo jiné náhrdelník značky Cartier. Ostatně tato značka byla mezi dárci velmi oblíbená – podle spisu, který má Právo k dispozici, dostala od různých osob i prsten či náušnice. 

Žalobci chtěli podle ČTK původně Nečasovou v souvislosti s dary obvinit z korupce, ale důkazy k tomu nebyly dostatečné. Proto se "spokojili" alespoň s obviněním z krácení daní.

Policisté vše doložili mimo jiné účtenkami, které dohromady dosahují částky 9 682 886 korun. Tyto dárky však Nečasová nepřiznala a nezaplatila tak darovací daň ve výši 705 925 korun. Za krácení daní jí proto hrozí buď dva až osm let, nebo dokonce pět až deset let vězení.

Darovací daň se neplatí z darů mezi příbuznými (i vzdálenými či "vyženěnými"), manželi a osobami žijícími s dárcem alespoň rok ve společné domácnosti. Darovací daň neplatí ani osoba, která dostala dárky dohromady do hodnoty 15 tisíc za rok. Poté už musí dary hlásit a odvádět z nich daň.

Zdroje:
Právo