Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Neber úplatky, skončíš za mřížemi. Čínští úředníci jeli na exkurzi do věznice

Neber úplatky, skončíš za mřížemi. Čínští úředníci jeli na exkurzi do věznice
Úředníci si od vězňů museli vyslechnout příběhy, jak se nechali podplatit a skončili za mřížemi (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Vedení jednoho z měst na východě Číny vyslalo své úředníky na povinnou prohlídku vězení. Zážitek je měl odradit od pokušení podlehnout úplatkům, píše britský server BBC.

Sedmdesátka úředníků v doprovodu manželek navštívila věznici ve měst Shiyan. Národní protikorupční agentura o návštěvě informovala ve svém sobotním věstníku a psala o ní jako o "vzdělávacím varování, které jim umožní prožít život venku za vysokými zdmi o ocelovými okny".

Součástí exkurze byla i výstava fotografií úředníků, kteří již za korupci či zneužití pravomocí ve věznici sedí, a jejich rodinných příslušníků, kteří je navštěvují.

S vězni se turisté setkali i osobně, vyslechli si při tom mnoho příběhů, jak je snadné podlehnout pokušení. Někteří z nedobrovolných návštěvníků si prý sem tam i povzdychli, když narazili na některého ze svých známých či bývalých kolegů.

Čína se snaží v posledních letech důsledněji bojovat proti korupci. Kromě rozsáhlého zatýkání úřady své pracovníky nabádají, aby žili skromnějším způsobem a vyvarovali se luxusním akcím a nepřijímali drahé dárky. 

Zdroje:
BBC