Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Naše doporučení není eutanázie, bránil se šéf Lékařské komory

Naše doporučení není eutanázie, bránil se šéf Lékařské komory
zdroj: tisková zpráva

"Eutanázie je zabití ze soucitu, ale člověk není pes," vysvětloval v úterý v Hyde Parku prezident Lékařské komory Milan Kubek.

Ve studiu ČT24 čelil Michal Kubek palbě negativních příkladů z reality lékařských pochybení. Ta se stala klíčovým argumentem proti doporučení Lékařské komory ukončit léčbu nevyléčitelných lidí.

Kubek několikrát zdůraznil, že nechce v žádném případě propagovat eutanázii. „Volání po eutanázii je důsledkem nedostatečné tišící léčby," vysvětlil. Právě léčbu paliativní, tedy zmírňování bolesti, by chtěl výrazně zlepšit.

Jeho sympatie získaly mobilní hospice. To jsou instituce, kde ošetřující personál navštěvuje pacienta doma. "Pro pacienta je to výrazně příjemnější," zdůvodnil.

Jednoznačně popřel, že by doporučení Lékařské komory mělo ekonomický podtext. "Je absolutně vyloučeno, že bychom úmyslně pacienty neléčili, aby nás tolik nestáli. Hippokratova přísaha hovoří jasně. Vždycky pomáhat, nikdy neškodit."

Kubek si vyslechl několik příkladů volajících diváků, kteří líčili neskutečné příběhy. U muže konstatovali smrt a za dvě hodiny si na chodbě do márnice stěžoval, že je mu zima. Nad ženou s rakovinou lékařské konsilium zlomilo hůl, lékařka z jiného města ji vyléčila.

"Pochybení v úsudku lékařů samozřejmě vyloučit nemůžeme. Ale takoví lékaři by samozřejmě měli být adekvátně sankcionováni," řekl. Věří však, že doporučení Lékařské komory má dostatečně jasná kritéria a nebude se zneužívat.

www.parlamentnilisty.cz