Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Náměstci se propuštění od Kubiceho nebojí. Je za tím tajná dohoda?

Náměstci se propuštění od Kubiceho nebojí. Je za tím tajná dohoda?
zdroj: Mediafax

Z roztopeného parního kotle byla upuštěna pára. Alespoň koaliční partneři, kteří se po zdlouhavém jednání usnesli na jménu nového mnistra vnitra Jana Kubiceho, se tak tváří. Záruka, že nový ministr nebude hrát personální šachy, ovšem chybí.

Kubiceho ve čtvrtek ráno v devět hodin jmenuje prezident Václav Klaus novým ministrem vnitra. A Kubice by měl mít teoreticky volnou ruku, jak obsadí svůj tým. Nebo se politici již předem dohodli, která jména ponechat, případně která odstranit a nechtějí nijak veřejně snižovat kompetence nového ministra? Existuje tajná klausule?

Volná ruka

Věci veřejné údajně nehodlají Kubicemu svazovat ruce. "S premiérem Nečasem jsme se dohodli, že nastupující ministr vnitra Jan Kubice bude mít absolutně volnou ruku v oblasti personálního obsazení, je to čistě jeho věc," prozradila pro ParlamentníListy.cz detaily z úmorného vyjednávání místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

Mediální poradce strany Jan Kubáček očekává od nového ministra především kontinuitu v práci, vytyčených cílech, ale i personáliích. Okolnosti naznačují tomu, že se případné personální změny projednaly či spíše zastavily již předem.

Náměstci se nebojí

Jako první na ráně by mohli být ministrovi přímí podřízení - náměstci. "Doufám, že si s panem Kubicem sedneme a pohovoříme si o mé agendě. Pokud bude trvat na tom, abych post opustil, nic jiného mi asi nezbude," uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek pro strategie Michal Moroz, aktuálně asi nejkontroverznější postava na vnitru.

Jeho kolega, náměstek pro veřejnou správu František Vavera, by minimálně rád dokončil rozdělané projekty. "Dotahujeme volební kodex, zákon o úřednících, který už leží na vládě a další reformy v oblasti archivnictví. K panu Kubicemu se mi nepřísluší vyjadřovat, nicméně doufám, že si v klidu sedneme a já mu své portfolio vysvětlím. Pokud pro něj nebudu akceptovatelný, hold úřad opustím," realisticky konstatuje Vavera.

Prezident Lessy: Nejsem politik

Přestože víceméně každý ministr vnitra prosadil změnu na postě policejního prezidenta, měnit v současnou chvíli Petra Lessyho by přišlo nelogické i opozici.

"Policie teď potřebuje hlavně stabilizaci," řekl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). Lessy se odmítl k politickým rozhodnutím o dosazení Kubiceho vyjadřovat. Nicméně žádné turbulence kolem své osoby dle svých slov necítí.

"Nepociťuji žádné tlaky na svou osobu, jsem policista nikoli politik. Slíbil jsem veřejnosti odpolitizování tohoto resortu a o to se nyní všemožně snažím," uvedl pro ParlamentníListy.cz Petr Lessy.

Klíčový post

Policejní prezidium by případný další personální kolotoč nemuselo přežít. Policejní prezident Lessy se během krátkého působení zasloužil už o výměnu náměstků, klíčových mužů na policejním prezidiu, ale především o výměnu šéfa protikorupční policie Libora Vrby, jehož nahradil Tomášem Martincem.

Politická důležitost tohoto postu je vzhledem k protikorupční nálepce vlády obrovská, ale slouží jako potenciální zbraň, ať už k opozici či koaličním partnerům.

"Ze všech celostátních útvarů je právě protikorupční společně s útvarem na odhalování organizovaného zločinu asi politicky nejdůležitější," přitakává exministr vnitra František Bublan.