Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nahý Klaus na internetu. Odborník mluví o útoku, a to i na Zemana

Nahý Klaus na internetu. Odborník mluví o útoku, a to i na Zemana
Václav Klaus | zdroj: Profimedia

Už jste viděli Život Václava Klause? Nejde ale ani o nový film, v kterém by byla hlavním hrdinou bývalá hlava státu, ani o knihu či životopisné video. Na webových stránkách panklaus.cz sice nemalý díl toho, co život Václava Klause provázelo, najít lze v podrobné analýze, ale zda jde o objektivní zpracování života exprezidenta, je na čtenáři samotném.

Popis jeho života (a díla) je rozdělen na několik etap. A i když jsou v životě každého etapy dobré a jiné méně, autoři webu si všímají hlavně těch horších. Nutno však podotknout, že vždy jde o zdrojované zprávy, vycházející z otevřených pramenů – v tisku, na internetu na wikipedii. Předchází tomu úvodní obrázek do půli těla nahého Klause s uvázanou barevnou kravatou kolem krku.

Lze se tak například dočíst o tom, že v roce 1997 musela ODS čelit obviněním z nejasného financování, např. pomocí darů od podnikatelů účastnících se privatizace, které měly být poukázány přes nastrčené nebo smyšlené osoby. A o tom, že spekulace v těchto souvislostech se objevily i kolem samotné Klausovy osoby. Především šlo o tzv. švýcarské konto, které mělo sloužit k nelegálnímu financování ODS, o kterém měl Klaus údajně vědět, a o jím údajně vlastněnou vilu ve Švýcarsku. Zprávu o vile přinesla televize Nova, ale posléze se ukázala jako nepravdivá. Informace o švýcarském kontu ODS byla poprvé zveřejněna v Mladé frontě DNES v listopadu 1997. Existenci konta ve švýcarské bance Credit Suisse, které mělo sloužit k nelegálnímu financování ODS, potvrdilo Švýcarské státní zastupitelství v roce 2000. Po rezignaci ministrů za KDU-ČSL a ODA podal Klaus 30. listopadu 1997 demisi z funkce předsedy vlády.

Vítězství při druhé volbě prezidenta – hodně „o fous“

Z více než 65 stran profesionálně udělané analýzy života Václava Klause pak lze mimo jiné citovat i například připomínku okolností jeho zvolení do druhého období ve funkci prezidenta. „V druhé prezidentské volbě 15. února 2008 byl ve třetím kole prezidentem zvolen, když získal 141 hlasů ze 140 potřebných (nutná nadpoloviční většina všech přítomných poslanců a senátorů). Porazil hlavního protikandidáta Jana Švejnara nominovaného Stranou zelených.[pozn. 3] Ke zvolení mu pomohly hlasy tří (dnes už bývalých) členů ČSSD, Miloše Melčáka, Michala Pohanky a předsedy KVV ČSSD Královéhradeckého kraje Evžena Snítilého. Představitelé opoziční ČSSD byli přesvědčeni, že za těmito zázračnými prozřeními stojí korupce nebo vydírání. Evžen Snítilý se v první volbě zdržel hlasování. Po druhém kole byl vyloučen z poslaneckého klubu ČSSD, čímž se počet členů klubu snížil na 71. Domovská organizace (OVV ČSSD v Náchodě) vyloučila Snítilého 3. března 2008. Snítilý byl stranou vyzván ke složení poslaneckého mandátu, který si však ponechal a slíbil, že bude i nadále hájit sociálnědemokratické hodnoty,“ uvádí se na zmiňovaném webu.

Zdroje: