Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Merkelové šlape na paty mladý konzervativní homosexuál. Nahradí ji v čele Německa?

Merkelové šlape na paty mladý konzervativní homosexuál. Nahradí ji v čele Německa?
Náměstek německého ministra financí Jens Spahn (vpravo) má velké politické ambice | zdroj: Profimedia

Angela Merkelová ztrácí důvěru Němců, její další pokračování v čele německé vlády si nepřejí téměř dvě třetiny voličů. Dostál čas na změny ve vedení její Křesťanskodemokratické unie (CDU)? Byla by to šance pro mladého, ambiciózního konzervativce Jense Spahna, kterého považuje vlivný server Politico za jejího nadějného nástupce.

Přestože ve straně nikdo nepochybuje o tom, že se Merkelová bude o kancléřskou funkci ucházet i počtvrté, vzhledem k všeobecné nespokojenosti s její politikou je potřeba mít připravena zadní vrátka. Těmi by mohl být právě Spahn.

Pětatřicetiletý ambiciózní muž, který se oficiálně hlásí ke své homosexualitě, má politické zkušenosti v podstatných oblastech jako je zdravotnictví a finance. Současný náměstek ministra financí by tak mohl straně přinést nový vítr a omlazení a zároveň ji navrátit na konzervativnější cestu poté, co její směřování Merkelová odklonila mírně doleva.

Ambice ani schopnosti na to Spahnovi nechybí. K mladým křesťanským demokratům se přidal v patnácti a už ve svých 22 letech se v roce 2002 stal nejmladším poslancem německého parlamentu.

Nikdy se netajil tím, že míří výš a výtky o své možná až přehnané dravosti odbýval slovy bývalého kancléře Konrada Adenauera: "Někdy se musíte učinit nepopulární, aby vás lidé začali brát vážně."

Drzý nadutec?

Podle serveru Politico nemá Merkelová Spahna zrovna v lásce, jeho sebevědomí považuje za hraničící s drzostí. Druhému nejdůležitějšímu člověku ve vládě, ministrovi financí Wolfgangu Schäubleovi, který si ho před rokem zvolil náměstkem, ale jeho nadutost nevadí. Naopak si prý pochvaluje jeho pracovitost a přípravu na důležitá jednání.

Spahn se nechal slyšet, že se od svého o 38 let staršího šéfa leccos naučil, ale míří výš. "Ten muž se stal poprvé ministrem, když mi byly čtyři roky. Zanechal v německé politice stopu po celá desetiletí. Myšlenka politických vzorů ale není pro mě," řekl serveru. Schäuble podle něj promarnil svou šanci stanout ve vedení země.

Podobnou chybu Spahn udělat nechce, byť už mu Merkelová jednou srazila hřebínek. Po úspěšných volbách v roce 2013 si jako stranický expert na zdravotnictví dělal zálusk na post šéfa zdravotnického rezortu. Měl ale smůlu, zůstal na své předchozí pozici.

Skok do čela strany

Neúspěch pár měsíců rozdýchával, aby se vrátil ve velkolepém stylu. V prosinci 2014 se rozhodl ucházet o křeslo v předsednictví CDU. Delegáty stranického sjezdu na úvod sice příliš nenadchl svými prázdnými slovy o "straně pro těžce pracující".

Pak ale přišla slova o tom, že v otázce německých základních hodnot nesmí docházet ke kompromisům, je potřeba chránit křesťanské kulturní dědictví,… Konzervativní i progresivní křídla si získal projevy o tom, že je nutné, aby imigranti přijali základní hodnoty, jako je tolerance.

"Tady je důvod, proč je toto téma pro mě tak důležité: Nechci už nikdy zažít další útok nebo urážky, když se budu procházet po Berlíně za ruku se svým přítelem," prohlásil teatrálně.

A po mohutném potlesku usedl na jedno ze sedmi křesel výkonné rady ve straně. Jako pocit zadostiučinění mu mohlo sloužit i to, že porazil muže, který mu "ukradl" křeslo ministra zdravotnictví.

Kompromis pro venkov i město

Mladý politik by mohl pomoci straně získat zpět část voličů, které ztrácí kvůli politice Angely Merkelové. Voličská základna strany, kterou tvoří hlavně venkovští katolíci, vymírá – odhaduje se, že během jednoho funkčního období přichází až o milion voličů. Další se od strany odklánějí ve prospěch pravicové antiimigrantské Alternativy pro Německo.

Spahn by mohl získat jak venkovské voliče, tak i mladé voliče z velkých měst. U nich má pokroková politika Angely Merkelové, včetně ukončení branné povinnosti, omezení jaderné energie a pokračování v politice otevřené náruči vůči uprchlíkům, zatím ještě zastání.

Konzervativní gay

Mládí a konzervativní názory by ze Spahna mohly udělat kandidáta přijatelného pro všechny voliče CDU/CSU. Jen pro některé starší křesťanskodemokratické politiky je Spahnova sexuální orientace trošku problematická a když už musí, snaží se o ní mluvit eufemisticky jako o "rodinné situaci".

Mladý politik se to ale snaží přecházet, stejně jako veřejné pochyby o tom, zda může být jako homosexuál zároveň konzervativec, a navíc katolík.

Ke své homosexualitě se oficiálně přiznal v roce 2012 a se slovy, že nemá co skrývat, od té doby bere svého partnera s sebou na většinu formálních společenských akcí.

Černý kůň?

Spahn není jediným mladým moderním konzervativcem ve straně, jeho ambice dotáhnout to v politice co nejdál jsou ale nejviditelnější. Mezi členy CDU je tak pro volby vnímaný jako černý kůň. Jeho jméno se ze skupiny možných nástupců Merkelové skloňuje nejčastěji.

Vědom si své šance a zároveň nutnosti získat širokou stranickou podporu se snaží přistupovat ke kancléřčině politice opatrně a volí smířlivá slova. Třeba o tom, že její reformy vojenské služby a rodinné politiky jsou "zcela v souladu s naším konzervativním jádrem".

Umí ale hrát i na druhou stranu a nebojí se jít to ostrých útoků – loni na podzim byl například v rámci strany jedním z nejhlasitějších kritiků kancléřčiny prouprchlické politiky, přístup státu by podle něj měl být mnohem přísnější.

Zdroje: