Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Na květnou neděli požehná arcibiskup Dominik Duka palmové ratolesti

Na květnou neděli  požehná arcibiskup Dominik Duka palmové ratolesti
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Květnou nedělí dnes začíná všem křesťanům nejvýznamnější liturgický týden v roce, nazývaný také svatý nebo pašijový týden. Vrcholí jím postní doba a blíží se hlavní svátky církevního roku - Velikonoce.

Květné neděli se na různých místech republiky říká také květnice nebo beránková či palmová neděle. Palmové ratolesti mají připomínat vjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. V kostelích se budou světit jívové proutky a jiné zelené větvičky.

Chlapec na oslíku

Palmové ratolesti dnes požehná v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě arcibiskup Dominik Duka. Poté se vydá průvod i se zelenými ratolestmi ke katedrále. Podle evangelistů vjel Ježíš do Jeruzaléma na oslíku. K připomenutí této události pojede v průvodu ke katedrále chlapec na oslíku.

Slavení Květné neděle je doloženo už od 7. století. Květná neděle je spojována také s různými lidovými pověrami. V tento den by se například nemělo nic péct, protože by se prý zapekl květ na stromech a neurodilo by se žádné ovoce.

Na Květnou neděli by se také měly oblékat nové šaty, aby v nich člověk kvetl. Dříve se například domy vymetaly zelenými ratolestmi, aby se z nich odklidila všechna nemravnost a zhýralost.

Svatý neboli pašijový týden vrcholí při centrálních svátcích církevního roku památkou na ukřižování na Velký pátek a končí svátečními bohoslužbami k Ježíšovu vzkříšení a zmrtvýchvstání.