Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Na cyrilometodějské oslavy se sjely desetitisíce poutníků. Promlouval k nim Duka

Na cyrilometodějské oslavy se sjely desetitisíce poutníků. Promlouval k nim Duka
Dominik Duka | zdroj: Profimedia

Kardinál Duka v průběhu dnešní poutní mše na Velehradě pozdravil desetitisíce poutníků. Vyzdvihl také hloubku velehradské tradice a jedinečnost díla soluňských bratří. 

Vrcholící letošní oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu zcela zaplnily nádvoří velehradské baziliky. Mezi poutníky byla řada věřících z ciziny. 

Kardinál Duka v projevu poukázal na to, že dědictví víry není historicky chráněná památka, ale že víra je stálou formou života. "Víra, jako Boží dar, není sklerotický, či zkostnatělý postoj, který bychom chtěli mohli nazvat náboženským, nebo politickým přesvědčením. Víra, jak nám ukazuje Písmo svaté, velký dar svatého Cyrila a Metoděje slovanstvu ve srozumitelném jazyce, požaduje poznání a také i svobodný souhlas," uvedl. 

Mše se zúčastnila více než desítka biskupů z České republiky, mezi hosty byl i americký biskup a potomek českých imigrantů Patrick Zurek. "Letos nejde o mimořádné výročí, ale každoroční oslavu patronů Evropy a apoštolů našich slovanských národů, zakladatelů naší národní kultury. Jde také o hlavní oslavu státního svátku. K oslavě žádného jiného státního svátku u nás se nekoná tak velké shromáždění," řekl hlavní celebrant olomoucký arcibiskup Jan Graubner. 

Na nádvoří baziliky se scházeli lidé již od ranních hodin. Neodradilo je ani vrtkavé počasí a občasný déšť. Při zahájení mše se však nebe symbolicky vyjasnilo. 

Odkaz soluňských věrozvěstů si připomínali lidé ve velkém loni, kdy se slavilo 1150 let od jejich příchodu. Během významného výročí si tehdy poutní mši nenechalo ujít odhadem na 60 tisíc poutníků. Podle Duky loňské oslavy přivedly ke spolupráci křesťanské církve i díky návštěvě ekumenického patriarchy Bartoloměje. 

Křesťanská misie věrozvěstů položila ve druhé polovině 9. století základy vzniku českého státu. Na Moravu přišli z Byzance. Dokázali včlenit evangelium do tuzemské kultury a tu zapojili do života církve. Přeložili biblické a liturgické texty do srozumitelné řeči a upravili pro slovanskou řeč písmo. 

Vytvořili ale i světský a církevní zákoník a dali mnoho podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Cyril zemřel v roce 869 v Římě, Metoděj, který pokřtil českého knížete Bořivoje, zemřel roku 885 a byl pohřben v některém z velkomoravských kostelů. 

Zdroje: