Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Na "Čerňáku" je černo i ve dne. Bitky denně? Záminka se vždycky najde

Na "Čerňáku" je černo i ve dne. Bitky denně? Záminka se vždycky najde
zdroj: Mediafax

Černý most. Na první pohled pitoreskní a architektonicky velmi dobře řešené sídliště na metropolitní periferii. Nová hřiště lákají k dětským radovánkám, řada barevných novostaveb zase k nastěhování. Jde jen o pozlátko, které zakrývá nebezpečí, jež touto částí Prahy v posledních měsících zmítá, nebo o realitu?

Právě Černý most se totiž v posledních týdnech a měsících podle informací redakce měl stát útočištěm řady nepřizpůsobivých občanů zejména z řady členů romského etnika. Dokladem podobných tendencí je i akce Dělnické strany sociální spravedlnosti, jejíž šéf Tomáš Vandas na "Čerňáku" již ve středu vystoupí na akci směřující proti zvyšující se kriminalitě.

Nad Čerňákem se smráká

Ač části pražské "čtrnáctky" zřejmě zatím nehrozí "druhé Šluknovsko", nebezpečno tu je. "Nad Čerňákem se smráká, je tu černo, hlavně po nocích," sdělil ParlamentnímListům.cz starousedlík, který v pošmourném říjnovém dopoledni na vylidněných ulicích venčil svého čtyřnohého miláčka. Na sídlišti prý žije už desetiletí, zvýšené nebezpečí ale vnímá až v poslední době.

"Je jich tu (sociálně nepřizpůsobivých, zejména z řad Romů, pozn. red.) čím dál víc, srocují se hlavně kolem domů, kde jsou státní byty. Pořád se povalují v parku, hlavně po večerech a nocích," popisuje realitu pražského sídliště, které na náhodného pozorovatele přes den působí jako hotová oáza klidu.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.