Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Na Antarktidě bylo teplo a dalo se tam koupat. Téměř jako ve Španělsku

Na Antarktidě bylo teplo a dalo se tam koupat. Téměř jako ve Španělsku
Antarktida je dnes jedním z nejstudenějších míst planety, ale bývalo tam výrazně tepleji | zdroj: Getty Images

Kdybyste se ocitli na Antarktidě před 40 nebo 50 miliony let, bylo by vám tam docela teplo. Podle nové studie tam v období Eocénu vládlo počasí téměř jako ve Španělsku. 

Dnes je Antarktida celoročně jedním z nejstudenějších míst na planetě. Průměrné teploty se tam pohybují hluboko pod nulou. Vždy tomu tak ale nebylo.

Vědci z Yaleovy univerzity zkoumali fosilie včetně ostatků sauropodů a zjistili, že Antarktidu před mnoha desítkami milionů let obývala zvířata a bujela tam vegetace. Dokonce ještě před 12 miliony let byly na Antarktidě lesy.  

Teploty v Eocénu, kdy byla na Zemi vyšší koncentrace oxidu uhličitého a skleníkových plynů, zkoumali odborníci pomocí izotopické termometrie. Výzkum jim pomůže upřesnit klimatické modely, díky kterým vědci odhadují budoucí vývoj.

"Zjištění, jaké vládly teploty v minulosti, nám pomáhá pochopit citlivost klimatického systému na skleníkové plyny a především růst globálních teplot v polárních regionech," uvedl spoluautor studie Hagit Affek v oficiálním prohlášení.

Na Antarktidě kdysi dosahovaly teploty až 17 stupňů Celsia, průměrné teploty se tam pohybovaly kolem 14 stupňů.

"Víme, jaké teploty byly napříč kontinentem, ale víme také, že některé části byly mnohem teplejší než ostatní. Díky tomu máme v ruce důkaz, že je globální oteplování výraznější v polárních oblastech," uvedl jeden z autorů studie Peter Douglas.

Zdroje:
The Blaze