Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Na americké bankovce se po více než sto letech objeví žena

Na americké bankovce se po více než sto letech objeví žena
Harriet Tubmanová zachránila stovky otroků | zdroj: Profimedia

Na americké bankovce by se poprvé od poloviny 19. století měla objevit žena. Její portrét bude vyobrazen na desetidolarové bankovce v roce 2020 u příležitosti 100. výročí zisku ženského volebního práva. Informoval o tom deník The Washinton Post.

Přelomové rozhodnutí oznámilo ministerstvo financí ve středu s tím, že zahajuje masivní veřejnou kampaň, aby lidé posílali tipy, která žena z americké historie by si vypodobnění na bankovce zasloužila nejvíc. Má jediné požadavky – musí jít o zesnulou osobnost a měla by odpovídat tématu plánovaného redesignu bankovky, které je "demokracie".

"Americká měna vypovídá o tom, kdo jsme a za čím si stojíme," radí ministr financí Jack Lew lidem, aby jména volili zodpovědně.

Nejvýraznější kandidátkou je Harriet Tubmanová, vedoucí osobnost hnutí proti zrušení otrokářství, která díky záchraně stovek otroků z jižních států USA získala přezdívku Černý Mojžíš. Skloňují se i jména Eleanor Rooseveltové, aktivistky za ženská práva Susan B. Anthonyové či aktivistky Rosy Parksové, která se stala symbolem boje za práva černochů.

Jména vycházejí z letošního online hlasování, které vzniklo v rámci kampaně "Ženy na dvackách". Na ní je vyobrazen kontroverzní sedmý americký prezident Andrew Jackson, aktivisté chtějí jeho portrét nahradit ženou. Její vyobrazení na desetidolarové bankovce ale vítají, považují ho za nejrychlejší řešení absence žen na americké měně, protože desetidolarová bankovka byla na řadě na redesign a doplnění bezpečnostních prvků.

Čeká se, že se diskuse o nové tváři desetidolarovky stane součástí širší diskuse o sociálním a ekonomickém postavení žen. Nicméně už teď se objevují kritické hlasy, že nahrazení obhájce národní měny Alexandra Hamiltona "nějakou ženou" devalvuje jeho historický význam. Ve hře tak je i to, že by se k Hamiltonovi vítězná kandidátka jen přidala.

Na amerických bankovkách jsou vyobrazeni "Otcové zakladatelé", nicméně žádný zákon to nenařizuje – povinný je jen portrét George Washingtona na jednodolarové bankovce. Ženy se na bankovkách mihly jen dvakrát v 19. století - šlo o Pocahontas a Marthu Washingtonovou. Jinak to dotáhly spíše na mince – na jednodolarové minci krátce pobyly Anthonyová a indiánská průvodkyně expedice Lewise a Clarka Sacagawea. Mincovna však jejich ražby brzy zastavila, protože tyto mince u Američanů příliš neuspěly. 

Zdroje: