Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Na akci proti Romům se zatýkalo. Nedráždit, prosí policii odborník

Na akci proti Romům se zatýkalo. Nedráždit, prosí policii odborník
zdroj: Mediafax

Napjaté vztahy mezi většinovým obyvatelstvem a místními Romy na Šluknovsku se jen tak neuklidní a další demonstrace a pochody městem jsou téměř jisté, konstatuje politolog a přední český odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Vláda ani místní radnice nemají k dispozici nic, čím by mohly situaci uklidnit. Podle Mareše je třeba více policistů v kraji. Ti ale nesmí být vidět jen na demonstracích.

Řešit všudypřítomný neklid místních, kteří již v davu demonstrujících několikanásobně převyšují počty pravicových extremistů, lze podle politologa pouze jasným a především na první pohled viditelným posílením počtu policistů v regionu, což by měl být od vlády vzkaz, na který místní uslyší asi nejochotněji. "Ti policisté musí být vidět ve dne v noci v ulicích, jen tak nabydou místní znovu pocit zvyšujícího se bezpečí a vrátí se v klidu domů," doporučuje Nečasovu kabinetu.

Vládní reformy jen zvýší kriminalitu sociálně vyloučených

Jako skutečný běh na dlouhou trať s cílem v nedohlednu pak přední český odborník na extremismus vidí systematické řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit, která trápí nejen Šluknovský výběžek, ale i ostatní města hlavně v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. "Je to ale věc, ve které česká politika selhává už několik let a především k tomu nemá úplně jasná řešení. To, co vláda navrhuje nyní, tedy například přísnější podmínky pro vyplácení sociálních dávek, vyvolá zřejmě jen bezprostřední reakci v podobě opětovného zvýšení kriminality," varuje politolog.

Celý článek na ParlamentniListy.cz