Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Muži, rozdávejte smích a budete mít úspěch u žen, radí studie

Muži, rozdávejte smích a budete mít úspěch u žen, radí studie
Smích partnerů může o jejich vztahu mnohé prozradit. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Vědci z univerzity v Kansasu přišli na to, že humor je klíčovým faktorem ve výběru partnerů. Podle studie Jeffreyho Halla z kansaské univerzity jsou ženy nejvíce přitahovány k těm mužům, kteří je dokáží rozesmát. Opačně to ovšem nefunguje. 

Hall, který přednáší komunikační studia, tvrdí, že když se setkají úplně cizí pár a muž dokáže během schůzky rozesmát ženu, je velká pravděpodobnost, že u  ní vzroste zájem o další schůzku.

Smích prozrazuje něco o vztahu 

Ve své studii Pohlavní výběr a humor v námluvách, zveřejněné v časopise Evoluční psychologie, Hall uvedl, že vykládání vtipů mezi mužem a ženou může být způsobem, jakým obě pohlaví zjišťují něco o sobě a o tom, jestli spolu mohou existovat ve vzájemném vztahu.

Sdílený smích tak může být příznakem kompatibility některých párů. Tj. toho, jestli si budou v životě rozumět i v intimní oblasti. 

Výzkumy na studentech a sociálních sítích

Hall své poznatky dokládá výzkumem, kterého se zúčastnili studenti kansaské univerzity. Šlo o formu Speed dating, jakési rande naslepo.

Na základě výzkumu se mu podařilo dokázat to, že páry, které sdílely společný humor, měly o sebe zájem i v romantické oblasti.

Hall potom své poznatky aplikoval i na výzkumy 35 mužských a ženských profilů na sociálních sítích a nechal 100 cizích lidí zhodnotit, který z profilů je pro ně atraktivní.

Zjistil, že sdílení vtipného obsahu je pro muže i ženy atraktivnější, než publikování jiného obsahu.

Humor jako namlouvací rituál

Humor je tak podle Hall součástí namlouvacího rituálu a pro muže jde i o součást podvědomé strategie jak zaujmout svou budoucí partnerku.

Hall ale zároveň upozornil na to, že ne každý druh humoru má takovouto moc. Vtip, který má onu magickou sílu zaujmout, musí být především srozumitelný a pochopitelný.

Smích zároveň může prozradit i něco o rolích ve vznikajícím vztahu, respektive o submistivitě a dominanci některého z partnerů.

Ženy, které se smály mužovým vtipům, které byly vlastně jeho publikem, byly zároveň atraktivní i pro vtipkujícího muže. 

Zdroje: