Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Mrazy budou silnější, připouští ČHMÚ. Bude na Vánoce minus 20?

Mrazy budou silnější, připouští ČHMÚ. Bude na Vánoce minus 20?
zdroj: tisková zpráva

Teplé počasí posledních dní by měla v Česku vystřídat arktická zima. ČHMÚ ve středu poprvé připustil, že mrazy budou příští týden silnější a noční minima budou klesat až k minus deseti stupňům.

Denní maximální teploty by se pak od čtvrtka příštího týdne měly pohybovat jen kolem minus pěti stupňů. Na horách by měl sníh napadnout už tento pátek, v nížinách bude zřejmě sněžit až o víkendu a na počátku příštího týdne.

Poté by mělo srážek ubývat, ale teploty pravděpodobně výrazněji klesnou pod bod mrazu.

Podle modelu GFS, na jehož prognozy jsme vás upozornili už před týdnem, není vyloučeno, že těsně před vánočními svátky zasáhnou Česko arktické mrazy - podobné těm letošním lednovým, kdy rtuť teploměru téměř na celém území klesala pod minus dvacet stupňů.

Podle dlouhodobé předpovědi na prosinec přitom měly být ve druhé i třetí prosincové dekádě denní teploty nad nulou a noční kolem nuly či jen slabě pod bodem mrazu. Sněžit mělo jen ve vyšších polohách.

Letošní zima je zatím chudá na sníh. Bílá pokrývka není ani na horách, s výjimkou slabé vrstvy v hřebenových partiích. Teplotně nadprůměrný a chudý na srážky byl i celý podzim. Lyžaře a hoteliéry, kteří si stěžují na úbytek turistů, by mohlo potěšit počasí v příštích čtrnácti dnech.

Čtěte ZDE:

Predikce GFS vyšla, bude sněžit a mrznout
Podle ČMHÚ bude teplo, americký model věští tuhé mrazy