Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Moravu zasáhla vichřice, bude hrozit až do pátku

Moravu zasáhla vichřice, bude hrozit až do pátku
zdroj: tisková zpráva

Zlínskému, Olomouckému a Moravskoslezskému kraji hrozí až do pátečního rána silný vítr. Během večera a noci na pátek vítr zesílí až na 72 km/h. Na horách už nyní vítr dosahuje síly vichřice.

Na hřebenech Jeseníků a Beskyd bude nadále dosahovat rychlostí až kolem 110 km/h, varoval Český hydrometeorologický ústav. Upozornění platí do pátečního rána. Další zesílení větru se pak očekává od západu v pátek odpoledne a večer. 

Meteorologové doporučili turistům omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny.

Počasí v Česku je nyní velmi rozdílné, na východě je větrno a poměrně teplo. Denní teploty se na Moravě pohybují od pěti do deseti stupňů Celsia. Například na Lysé hoře je teplota přes dva stupně a roztál zde už téměř všechen sníh.

Na západě Česka se přitom teploty pohybují jen kolem nuly nebo slabě nad bodem mrazu. Nejvýraznější obleva by měla zasáhnout Česko v pátek, kdy by se denní maxima na celém území měla pohybovat kolem 6 až 10 stupňů.

Poté by se opět mělo ochlazovat a není vyloučeno, že příští týden se do Česka opět vrátí celodenní mráz. Podle modelu GFS by po Novém roce mělo přituhnout ještě výrazněji a teploty spadnout hluboko pod nulu.