Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Mladík spáchal kvůli maturitě sebevraždu

Mladík spáchal kvůli maturitě sebevraždu
zdroj: tisková zpráva

Jihlavské gymnázium přišlo o dvacetiletého studenta Martina, který nebyl kvůli špatnému prospěchu připuštěn ke zkoušce dospělosti. Maturant si minulý pátek sáhl na život.

Martin zmizel 6. května. Rodiče našli v jeho notebooku dopis na rozloučenou a okamžitě kontaktovali policii. Pátrací akce, které neúspěšně pomáhal vrtulník s termovizní, nepřinesla šťastný konec. V neděli dopoledne našli chlapcovo bezvládné tělo v lese, paradoxně, jeho nejbližší. „Vyhlášené pátrání bylo ukončeno a další informace s ohledem na pozůstalé podávat nebudeme,“ uvedla pro server novinky.cz krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Zbytečná smrt

„Byl to úplně normální kluk, jak se říká – v kolektivu oblíben. A že studium nepovažoval zrovna za smysl života. Prosím vás, který člověk v jeho věku to má jinak?“ reagovala na Martinovu smrt jedna z učitelek. "Martin skutečně nezvládl komisionální zkoušku. Býval by měl odloženou maturitu,“ potvrdil ředitel gymnázia Miroslav Paulus.

Co dělat?

„Pokus o sebevraždu je reakcí na nenaplněné očekávání ze strany okolí. Mladý to potom vnímá jako své selhání,“ cituje server novinky.cz Jiřího Brančíka, primáře Psychiatrického oddělení Vojenské nemocnice v Brně.

Rodiče by si podle něho proto měli všímat, v jakém psychickém stavu se jejich dítě nachází. „Měli by také pochválit, povzbudit. Dítě by mělo slyšet, že pokud některou zkoušku nesloží nyní, existuje náhradní termín, svět se nezboří,“ řekl zkušený psycholog.