Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Staří lidé překáží, ať vypadnou! Dnešní mezigenerační solidarita

Staří lidé překáží, ať vypadnou! Dnešní mezigenerační solidarita
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Vztah mladé a starší generace dostává v posledních letech nový rozměr. Neustále se zvyšujícím se věkem dožití přibývá ve společnosti těch dříve narozených. A i proto v období ekonomické krize přichází čím dál častěji na přetřes, jak velký díl státního rozpočtu spolknou výdaje na důchody.

Podle socioložky Lucie Vidovičové jsou senioři často staveni do pozice obětního beránka, na kterého je svalována vina za vše.

Pojem mezigenerační solidarita není něco, co osloví každého, a ne každý si její význam uvědomuje. I proto bývá starší generace částí mladé populace vnímána jako přítěž. „Vztahové nůžky mezi starší a mladou generací se rozvírají. Navíc je znát u mladé generace vzrůstající agresivita vůči starším, které považují div ne za příživníky," uvádí pro ParlamentníListy.cz poslankyně ČSSD Milada Emmerová.

Podle bývalé ministryně zdravotnictví je to dané i tím, že mladí lidé nyní málokdy vyrůstají s prarodiči, protože ti jsou ještě dnes často zaměstnaní, aby mohli pomáhat mladým. „Porozumění a laskavý vztah ke starším se vytváří právě při blízké komunikaci s prarodiči," upozorňuje Emmerová.

Sami senioři si myslí, že jsou přítěží

Navíc jsou mladí dnes odchovaní převážně internetem, agresivitou současných médií a filmů,v nichž jsou přesvědčováni, že jen mladí a silní mají právo na přežití. „Ale vůbec si neuvědomují, že čas běží velmi rychle a oni se dostanou do stejné role, jako ti, které dnes odmítají. „Čas je neúprosný," dodává poslankyně.

Profesorka Helena Haškovcová z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy je přesvědčena, že ke zhoršujícím se vztahům mezi generacemi přispívají i média. „Televize nedělá nic jiného, než že na nás chrlí, že stát nemá na důchody. Proto si i senioři myslí, že jsou pro společnost přítěží," říká pro ParlamentníListy.cz filosofka a profesorka lékařské etiky.

Více čtěte na ParlamentníListy.cz