Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Města duchů: Místa, kde se zastavil život

Města duchů: Místa, kde se zastavil život
Bývalá koncertní síň v Detroitu | zdroj: Profimedia

Tisíce rodinných domů, panelákových sídlišť, moderní nemocnici, široké bulváry a dětská hřiště. Město moderního střihu s jedinou vadou. Nežijí v něm žádní lidé. Z různých důvodů se v lidských dějinách z center světového dění a bohatství staly pustiny bez života. 

Pokud chcete vidět, jak vypadá taková průběžná proměna prosperujícího velkoměsta v město duchů, navštivte americký Detroit. Někdejší honosná koncertní síň slouží jako parkoviště, posprejované kostely mají vytlučená okna a městská chlouba v podobě Michiganského centrálního nádraží stojí osiřelá uprostřed krajiny, protože městská vlaková doprava byla zrušena.

Bývalý klenot automobilového průmyslu zažíval pomalý úpadek v posledních desetiletích. Stal se obětí negativního ekonomického vývoje a hospodářských krizí. Automobilový průmysl nedokázal čelit levnější konkurenci z Asie, továrny se zavíraly jedna po druhé, město se zadlužovalo a nakonec musela radnice vyhlásit bankrot.

Zatímco v 50. letech bylo dvoumilionové město třetím největším ve Spojených státech, dnes zeje prázdnotou. Lidé, kteří neodešli, žijí v podmínkách typických pro rozvojové země. Na 40 tisíc zadlužených domácností totiž nemá ve svých domovech přístup k pitné vodě. A další třetině detroitských obyvatel hrozí stejný problém, protože dluží za vodné a stočné.

Memento černobylské katastrofy

Dne 26. dubna 1984 došlo v sovětské jaderné elektrárně v Černobylu k explozi, která změnila život všech místních obyvatel. Do šedesáti hodin od nehody bylo evakuováno všech 44 tisíc obyvatel přilehlého města Pripjať, kde žili pracovníci elektrárny.

Pripjať se stala nejslavnějším městem duchů. Ti, kteří navštíví zakázanou oblast, ho popisují jako místo, kde se zastavil čas. Postele jsou povlečené, školám vévodí výzdoba k oslavě prvního máje a v zábavním parku stojí ruské kolo.

ThinkstockPhotos-470976170 Pripjať | zdroj: ThinkStock

Město dnes ovládá rozbujelá vegetace. Fotbalový stadion se proměnil v les. Opuštěnými budovami se procházejí medvědi a jeleni. Panelová sídliště zejí prázdnotou tak, jak je zanechali lidé v úprku před radiací. A tak tomu to i zůstane, nejspíš navždy.

Japonský ostrov hrůzy

Ostrov Hašima je kus skály vyčnívající z moře poblíž pobřeží Nagasaki. O co je menší do rozlohy (15 akrů), o to větší byl jeho význam pro japonské hospodářství. Přes půl století totiž vévodil japonské těžbě uhlí. Na vrcholu své slávy bylo ostrovní město v roce 1959 místem s největší hustotou obyvatel. Na skalnatém ostrově se tísnilo přes pět tisíc lidí.

ThinkstockPhotos-481184068 Hašima | zdroj: ThinkStock

Jenže v polovině 70. let se světovým zdrojem energie číslo jedna stala ropa, společnost Mitsubishi ukončila důlní těžbu a uzavřela celý ostrov. Zvědavci, kteří ho ilegálně navštíví, dnes nacházejí relikty někdejší slávy a bohatství.

Ve vylidněných budovách stojí v pokojích televize, povalují se tam dětské hračky a v místní nemocnici najdete dokonce i rentgenový přístroj. Japonské úřady už navrhly umístit zakázaný ostrov mezi světové kulturní památky.

Futuristické městečko bez budoucnosti

Zajímá vás, jak vypadají "ruiny z budoucnosti"? Takto někteří komentují svérázný developerský projekt luxusních dovolenkových sídel San Zhi na Tchaj-wanu. Jejich klientelou měli být američtí vojenští důstojníci, kteří sloužili ve Východní Asii.

profimedia-0214763128 San Zhi | zdroj: Profimedia

Ambiciózní projekt ale skončil na začátku 80. let. Důvodem byl nedostatek financí na pokračování stavby, řada smrtelných dopravních nehod a sebevraždy několika stavebních dělníků. Futuristické domky připomínající létající talíře UFO jsou dnes z velké části rozbité a jejich trosky se válejí po okolí.

Město pohřbené v písku

Když na začátku minulého století objevili němečtí horníci diamant při práci v dole v jižní Namibii, asi netušili, co jejich objev způsobí. Diamantová horečka, která zachvátila celé místo, vybudovala v poušti moderní město během pouhých dvou let.

Kolmanskopu vévodily honosné domy postavené podle nejmodernější německé architektury, nemocnice s prvním rentgenovým přístrojem na jižní polokouli a také první tramvajová doprava na africkém kontinentu.

ThinkstockPhotos-466421730 Kolmanskop | zdroj: ThinkStock

Jenže po první světové válce výrazně klesla cena diamantů na světovém trhu a bohatému městu s kasinem a školami začal docházet dech. Poslední obyvatelé opustili město v padesátých letech a dnes jsou někdejší luxusní sídla doslova utopená v písečných dunách. 

Zdroje:
Vlastní