Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Hnutí ANO mělo sněm. Potvrdilo, že je sekta

Komentář: Hnutí ANO mělo sněm. Potvrdilo, že je sekta
Vůdce sekty, teda hnutí Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Celostátní sněm hnutí ANO se odehrál bez větších překvapení. Zajímavým momentem byla kandidatura hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Jermanové na první místopředsedkyni. Její projev demonstroval jeden důležitý rys Babišova uskupení.

Sněm hnutí ANO nepřinesl mnoho nového. Předsedou je stále Andrej Babiš a prvním místopředsedou Jaroslav Faltýnek. Drobné změny se odehrály na pozicích řadových místopředsedů a členů předsednictva. Nově má ANO místo tří místopředsedů čtyři. Hejtmanku Středočeského kraje Jaroslavu Jermanovou a primátora Petra Vokřála doplnili minist životního prostředí Richard Brabec a ministr obrany Martin Stropnický.

Oba přitom patřili mezi favority, od krajských organizací získali nejvíce nominací, jejich úspěch proto bylo možné očekávat. Ani různé programové body a návrhy na změnu politického a ústavního systému, které od Babiše zazněly, nejsou dvakrát překvapivé.

S většinou z nich předseda ANO nepřichází poprvé, snižování počtu ministerstev či poslanců a senátorů se nese přesně v duchu jeho dlouhodobé politiky. Stejně tak je tomu s jeho příklonem k prezidentskému či většinovému volebnímu systému.

Rovněž schválení nových stanov hnutí ANO, které rozšiřují kompetence předsedy Babiše a umožňují mu vyškrtávat kandidáty z kandidátních listin, přidávat tam jiné či měnit jejich pořadí, je jen pokračováním trendu, který se v hnutí ANO vyskytuje už minimálně od minulého sjezdu.

Jedinou skutečnou novinkou je to, že letošní sněm Babišova uskupení to vše demonstroval v doposud nevídané míře a intenzitě. Zároveň mnohem více než v minulosti se vnucuje myšlenka, co kdyby se Babišovi opravdu podařilo splnit vše, co slibuje.

Loajální a pokorná Jermanová

Po uplynulém sněmovním víkendu je na čase si přiznat, že ačkoli se to stále ještě nezdá být reálné, předseda hnutí ANO opravdu může naplnit to, o čem už nějaký ten pátek mluví, a to možná mnohem rychleji než si kdokoli dokáže představit nebo přesněji řečeno je to o to pravděpodobnější, o co si to většina Babišových soupeřů nechce připustit.

Po IV. celostátním sněmu hnutí ANO je dobré brát všechno, co ministr financí Babiš říká naprosto vážně a připravit se na zásadní konflikt o podobu politického systému v České republice.

Významný faktor, který hraje ve prospěch předsedy Babiše, se naplno projevil při projevu Jaroslavy Jermanové kandidující na první místopředsedkyni ANO proti Jaroslavu Faltýnkovi, jež funkci obhajoval a který doposud sloužil jako Babišova pravá ruka. Petr Vokřál, který rovněž na uvedenou pozici obdržel nominaci, se nakonec své kandidatury vzdal. Hejtmanka Středočeského kraje Jermanová výzvu kandidovat přijala, ovšem několikrát zdůraznila svoji loajalitu a pokoru.

Směrem k Babišovi mimo jiné řekla: "Pane předsedo, znáte mě, mám vás ráda, vy to víte, na druhou stranu nemám problém vám říct, že to je špatně, že to rozhodnutí je špatně, nebývám arogantní v žádném případě."

O chvíli později dodala: "Pane předsedo, jsem k vám loajální, ale svůj názor vždycky budu mít a já si myslím, že vy to víte a že to vítáte, takže neměňte se, zůstaňte takový, jaký jste, mně osobně to motivuje, si ty věci prosazovat ještě rázněji a ještě důsledněji, děkuju za to."

Máme rádi svého předsedu 

Znělo to, jako by chtěla Babiše přesvědčit o tom, že i když si s ním někdy dovolí nesouhlasit a dokonce si troufá kandidovat na první místopředsedkyni proti Faltýnkovi, přesto je šéfovi hnutí věrná a nikdy by ho nezradila.

Skutečnost, že Jermanová nominaci neodmítla, ale také její kandidátská řeč svědčí o tom, že se snaží o nesnadný úkol: být za ANO ve vysoké politické funkci a zároveň se podílet na jeho vedení, což se neobejde bez Babišovy důvěry, a přitom si alespoň na některé věci zachovat vlastní názor a prezentovat ho tváří v tvář předsedovi. Tón, jakým o tom hejtmanka mluvila, a že se snažila obtížnost této pozice obrátit v něco, co ji motivuje, prozrazují, jak těžké to je.

Výsledek, jehož Jermanová dosáhla, získala 59 hlasů proti Faltýnkovo 142, je dokladem toho, že v ANO je více lidí, kteří usilují o něco podobného a oceňují hejtmančin postoj. Takový postoj ale nikam nevede.

Pokud je v nějakém prostředí nutné být neobyčejně silný a odhodlaný, aby člověk dokázal říkat svému šéfovi, že s ním v něčem nesouhlasí, a zároveň se to neobejde bez neustálého zdůrazňování, že to nemyslí zle a je loajální, je něco špatně.

Potlačená osobnost 

Můžeme to svádět na to, že Jermanová je žena, takže od ní to nezní tak zvláštně, jako kdyby totéž říkal muž, ale věta "Mám vás ráda", ať by zazněla od kohokoli, nepatří do politického hnutí či strany. Podobná deklarace se mnohem spíše hodí do prostředí sekty.

Středočeská hejtmanka a další členové a členky hnutí ANO se mohou sami stále dokola přesvědčovat o tom, že dovedou být k Babišovi kritičtí a mít na věci svůj názor, ale dokud ho musí zároveň přesvědčovat o své loajalitě a říkat mu, že ho mají rádi, jsou ve skutečnosti v jeho vleku a o své samostatnosti si mohou nechat jen zdát.

Pokud se představitelé a členové hnutí ANO bojí toho, že by jejich předseda nabyl dojmu, že ho nemají rádi a staví se proti němu, nejsou v hnutí sami za sebe, ale jsou pouze vystrašenými Babišovými klony.

Nemohou být proto hnutí prospěšní, protože potlačují kus své osobnosti a přicházejí o část své svobody a autonomie, jež by mohli použít ve prospěch ANO, jednoduše řečeno nejsou sami sebou.

Kroky Andreje Babiše a jeho politického uskupení přitom směřují k tomu, aby stejným způsobem fungovala celá Česká republika. Pokud se to povede, nebudeme ve skutečnosti firmou, ale sektou.

Zdroje:
Vlastní