Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Mám rád zvířátka a omezování byrokracie, vysvětluje Zámečník

Mám rád zvířátka a omezování byrokracie, vysvětluje Zámečník
zdroj: tisková zpráva

Program Strany zelených a ODS se v mnoha aspektech nápadně podobá. Není divu, oběma subjektům pomáhá s jeho tvorbou stejný muž. Uznávaný český ekonom Miroslav Zámečník. S prací pro dvě partaje nemá problém, obě prý mají podobné cíle, které se mu zamlouvají.

„Spolupráce s Miroslavem Zámečníkem je logická. Průnik mezi filozofií, přístupem k budoucnosti a naší ekonomice je tak výrazný, že jsme se rozhodli pro dlouhodobější spolupráci. Tento ekonomický program je výsledkem spolupráce mezi zelenými a Miroslavem Zámečníkem. Přispěli do něj ale i jiní odborníci, například Jan Švejnar nebo Adriana Krnáčová, která se zabývala zejména oblastí korupce," vysvětlil angažmá Zámečníka lídr zelených Ondřej Liška.

Stejně tak poskytla strana svůj program ke konzultaci dalšímu členovi bývalého NERVu, Tomáši Sedláčkovi.

Radí Topolánkovi i Liškovi

Zámečník už ale jedno politické angažmá má. Je členem týmu expertů s názvem ESO. Tato skupina připravuje ekonomický program pro ODS. To neopomněl Liška zdůraznit. „Bylo by pro vás možná zajímavé se pana Zámečníka zeptat, proč radí zeleným," poradil novinářům závěrem představování programu Ondřej Liška.

Chybou by bylo předpokládat, že Zámečník přesedlal z modré politiky na zelenou. Oběma partajím radí proto, že prý mají k sobě mnohem blíž, než by se dalo ze vzájemného pošťuchování bývalých koaličních partnerů předpokládat.

Bavím se s každým, kdo má zájem

„Pociťuji potřebu obratu, proto se bavím o ekonomických otázkách s každým, kdo projeví zájem. To je přeci normální," řekl Zámečník v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz.

Ekologická daňová reforma zaměřená na zdanění spotřeby místo práce měla své místo i v americké administrativě za vlády George Bushe, jehož ekonomičtí poradci přesně toto propagovali. „Je zajímavé, že na takových krocích, byť vypadají sebevíc zeleně, se ekonomové často shodnou. Na čem se neshodnou, jsou věci, které nemají ekonomickou návratnost, a děláme je jenom pro životní prostředí," vysvětluje blízkost politiky obou stran.

V ODS to nikomu nevadí

Občanští demokraté podle něj nemají s jeho dvojím angažmá problém. „ODS na svém programu pracuje tak, že si pozvala skupinu expertů a respektuje jejich nezávislost. Nikdo mi za to nevynadal," dodává s úsměvem.

Blízkost k zeleným a ochota jim s programem pomoci prý musí být každému, kdo Zámečníka zná, naprosto jasná. „Vždyť víte, zvířátka a příroda a spousta programů, které jsou zásadní pro zelené, tomu já se věnuji celý život, tak proč bych se nerealizoval i zde," vysvětluje.

Myšlenkové průsečíky

Zároveň ale mají teze ODS a SZ zajímavé myšlenkové průniky. Shoda mezi oběma subjekty je například v tom, jak zlepšit podmínky pro podnikání. „Shodnou se na tom, že když je fiskální krize, tak je hloupost ještě házet lidem byrokratické klacky pod nohy. Změna tohoto stavu nás nic nestojí, rozhodně ne miliardy korun. U nás je spousta nesmyslných byrokratických předpisů, které po ČR nikdo nechce. Ani Evropská unie," diví se ekonom.

Vytvoření přátelského podnikatelského prostředí je podle něj jedna z nejlevnějších cest jak podpořit hospodářský růst. Druhá je pak udělat něco s korupcí. A konkrétně na tom se obě partaje shodnou, proto je ekonomický expert, který sám sebe označuje za vlastence, ochoten pomáhat oběma v prosazování jejich cílů.

www.parlamentnilisty.cz