Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Malér, který už nejde napravit: Církevní restituce znemožní ochranu Hradu

Malér, který už nejde napravit: Církevní restituce znemožní ochranu Hradu
zdroj: Profimedia

Jestliže se církev díky majetkovému vyrovnání stane vlastníkem některých objektů na Pražském hradě, nastane problém. Shodují se na tom Jan Bárta, ředitel Ústavu státu a práva a bývalý šéf legislativního odboru Kanceláře prezidenta spolu velitelem Hradní stráže Radimem Studeným. Objekt prý prakticky nebude možné střežit. Ochrana Pražského hradu přitom ze zákona leží na bedrech Hradní stráže.

Církevní restituce provází další problém. Pokud církev v restituci získá domy v okolí chrámu sv. Víta, notně to zkomplikuje možnost Hrad střežit, dá se totiž předpokládat, že je pronajmou třetím subjektům. O tom, že by církve rády získaly i některé objekty v odvěkém sídle českých králů, informuje dnešní Právo.

Ochrana Hradu versus osobní vlastnictví

„Až církev ty domy získá, nepůjde už Hrad střežit. Bude to neodvratný malér, protože noví vlastníci budou chtít mít ke své nemovitosti přístup, a proto nebudou moci vojáci na Hradě zavřít o půlnoci vrata a tvrdit, že jde o vojensky střežený objekt,“ řekl Právu Jan Bárta, ředitel Ústavu státu a práva a bývalý šéf legislativního odboru Kanceláře prezidenta.