Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Lustig se kvůli zmínce o Hitlerovi omluvil Paroubkovi

Lustig se kvůli zmínce o Hitlerovi omluvil Paroubkovi
zdroj: tisková zpráva

„Je mi líto, že má odpověď v interview pro Hospodářské noviny může vyvolávat dojem, že se připojuji k nespravedlivému napadání Jiřího Paroubka,“ omluvil se na žádost Lidového domu Lustig.

V úterním vydání Hospodářských novin vysvětloval známý spisovatel Arnošt Lustig, proč se podílel na knize Jiřího Paroubka s názvem Jaký opravdu je?.

„Dali mi honorář a řekli, abych si vymyslel padesát otázek. Má první otázka byla, co by Jiří Paroubek dělal, kdyby se narodil jako Žid. Proč bych to nedělal, já bych se sešel i s Hitlerem, protože by to bylo zajímavé," nechal se slyšet čtyřiaosmdesátiletý autor několika povídkových sbírek.

Paroubek prý zuřil

Spisovatele kontaktoval během středy Paroubkův sekretář Martin Vlasta, který Lustiga požádal, aby svá slova vzal zpět. Autor se následně skrze agenturu Ogilvy PR stručně omluvil. „Chtěli po mně, abych byl ještě ostřejší, ale s tím jsem nesouhlasil," dodal Lustig.

Hospodářským novinám se nepodařilo zjistit, zda snaha o získání omluvy vyšla pouze z Lidového domu, či jestli se angažoval sám Jiří Paroubek. „Já o tom moc nevím," řekla mluvčí Kateřina Blechová. Podle informací deníku Lustigova slova Paroubka údajně rozlítila, ovšem jeho vyjádření se nepodařilo získat.

Vlasta měl skončit

Co se týče sekretáře Vlasty, jeho angažmá v kauze je poměrně překvapivé. Někteří socialisté již před časem tvrdili, že jmenovaný u ČSSD skončil kvůli účasti na podnikatelsko-lobbistického setkání finančníků z J&T v Tatrách.

www.parlamentnilisty.cz