Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Lovil české dlužníky, sám ukradl miliony: Konec krále českých exekutorů

Lovil české dlužníky, sám ukradl miliony: Konec krále českých exekutorů
Obviněný exekutor Tomáš Vrána | zdroj: Profimedia

Vedl nejaktivnější exekutorský úřad v zemi. Jeho vymahačské praktiky mu vynesly přezdívku 'lidská hyena'. Pronásledoval lidi za tisícové dluhy, sám skončil s obviněním, že se pokusil vyvést ze svého úřadu miliony. Kdo je Tomáš Vrána - muž, kterému ministr spravedlnosti Robert Pelikán po nástupu od funkce vyhlásil válku?

O způsobech, jakými vymáhal peníze z dlužníků, kolují legendy. Vstoupit nelegálně se zájemci o dražbu zadluženého domu dovnitř i přes přítomnost dlužníkovi matky? Žádný problém. Odnášet zabavenou dětskou postýlku i se spícím dítětem? Tak to prostě chodí.

Stejně jako když se jeho lidé s vizáží ukrajinských mafiánů neštítili sebrat přímotopy zadluženým důchodcům, když venku panovaly mrazy.

Exekuce není řehole pro každého.

Postupy nejbohatšího a nejmocnějšího českého exekutora nenechaly chladným ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. "Chci, aby pan Vrána profesi opustil," říkal ministr poté, co podal loni v létě kárnou žalobu na přerovského exekutora. Byla to ostatně dvanáctá kárná žaloba na Vránu kvůli neoprávněnému postupu. A stížností na něj bylo za poslední tři roky podáno přes 460.

Jenže muž, k jehož vizáži neodmyslitelně patří zlaté prsteny, řetízky či luxusní hodinky, nyní čelí daleko horší hrozně - až 10 let vězení, protože se údajně pokusil vyvést ze svého úřadu 3,4 milionu korun.

Vrána přitom nedávno oznámil, že ve funkci po 14 letech koncem března končí. A trestní oznámení na něho podal jeho nástupce Lukáš Jícha. Ten navíc uvedl, že zpronevěra ve skutečnosti možná dosahuje až 300 milionů.

Dva tisíce exekucí denně

Jak vůbec přerovský exekutorský úřad přišel k takové sumě? Navzdory tomu, že Přerov je obyčejné okresní město v olomouckém kraji, udělal Vrána z místního úřadu největší exekutorskou firmu s více než 200 zaměstnanci.

Za posledních 14 let vydělal Vránův úřad na exekucích přes miliardu korun. A není divu, protože ročně jich zvládl provést na 60 tisíc, což je z celorepublikového počtu tři čtvrtě milionu exekucí pořádná porce.

Vrána totiž umně využil neexistujícího pravidla o exekuční teritorialitě. Zákon umožňoval českým exekutorům do loňského roku vymáhat pohledávky po celé zemi, bez ohledu na místní příslušnost jejich úřadu.

A král exekutorů se chopil příležitosti. Exekuce jsou zlatým dolem. Z dlužné částky kolem tří tisíc je možné započtením úroků z prodlení, exekučních nákladů a odměny pro exekutora dosáhnout částky 24 tisíc. Sám Vrána ale exekuce osobně nikdy nevykonával, ani se příliš nezdržoval na přerovském úřadě.

Nyní zakouší podobnou medicínu, kterou jeho pracovníci dopřávali dlužníkům. Úřad mu obstavil účty. Navíc mu neumožnili vstup do budovy úřadu. Nemá tak příležitost narušit vyšetřování jako v minulosti, když odmítl poskytnout ke kontrole elektronický systém, za což dostal půlmilionovou pokutu.

Nakolik by ale nebyl Vránův případ skandální, nakonec nepřinese nic víc, než pocit zadostiučinění jeho dlužníkům.

Pro exekutory je Česko kvůli nespláceným dluhům rájem. V současné době řeší 4,5 milionu případů v celkové výši 402 miliard korun. A jen těžko lze čekat, že se na tom něco v blízké budoucnosti změní. Čechům chybí větší finanční gramotnost. Bez ní se dřív nebo později objeví nějaký Vránův nástupce...

Zdroje:
Vlastní