Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Londýnské metro sbírá obrovská data o cestujících. Ještě se neví, jak je využije

Londýnské metro sbírá obrovská data o cestujících. Ještě se neví, jak je využije
zdroj: Profimedia

270 stanicemi londýnského metra projde denně obrovské množství cestujících. Od zavedení "Oyster card", britské obdoby pražské Opencard, shromažďuje londýnský dopravní podnik (Transport for London) data o pohybu cestujících prostorem metra. O fenoménu píše aktuální vydání týdeníku The Economist.

Oyster card se od pražské Opencard trochu liší - cestující v Londýně se totiž musí při každém vstupu do metra "přihlásit" a při výstupu zase "odhlásit". Díky tomu má dopravní podnik přehled o tom kudy, kdy a jak často lidé cestují.

Vědci už díky těmto datům například zjistili, že zatímco v ranních hodinách putuje větší množství lidí na sever a na jih, večer je to na západ a východ.

Londýnské metro také pomalu začíná ve stanicích závadět internetové wi-fi připojení. Díky tomu bude v budoucnu možné sledovat nejen to, kdy kdo z metra vystoupil či do něj nastoupil, ale také - pokud budou lidé využívat aplikaci dopravního podniku na svých chytrých telefonech - přesnou trajektorii pohybu lidí.

Přesto, že podnik Transport for London dosud přesně neví, jak s takovými daty naloží, otevírá to obrovské možnosti. Data mohou umožnit nejen maximálně přizpůsobovat dopravu potřebám lidí, ale například upravovat stanice tak, aby se v nich lidé mohli dobře míjet.