Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Lodi ODS chybí ve sněmovně kapitán. Topolánek do sálu nesmí

Lodi ODS chybí ve sněmovně kapitán. Topolánek do sálu nesmí
zdroj: tisková zpráva

Lodi chybí kapitán, zatímco ostatní plavidla mají jejich velitelé pevně v rukou. To vše pod plnou palbou. I tak se může dívat veřejnost na současnou situaci ODS ve sněmovně.

Premiér Mirek Topolánek je v posledním volebním období jediným lídrem, který se neúčastní politického života své partaje přímo ve sněmovně. V podobné situaci se sice mohli ocitnout i lidovci pod bývalým vedením Jiřího Čunka, který je senátorem. Do sněmovního sálu měl ale přístup jako ministr Topolánkovy vlády, čehož při soubojích s levicí hojně využíval.

Jeho premiér ale v souvislosti s podzimní ústavní krizí svůj poslanecký post opustil se slovy, že mimo sněmovnu toho pro občany ČR udělá daleko více. Svůj volný čas nyní využívá zejména k prezentaci strany na projektu ODS Vize 2020 a dosud navštívil všechny diskuse v regionech, svým slovům tedy dostál. Poslancům ale ve sněmovně chybí.

Lídr strany tu chybí

Poslanci ODS Petru Bratskému, který jako jediný z nejsilnější parlametní strany tento čtvrtek interpeloval premiéra, Mirek Topolánek ve sněmovně bez mandátu chybí.

„Poslanecká sněmovna, to je mimo jiné i kolbiště politických stran. Lídři stran se tu mají střetávat," řekl ParlametnimListum.cz Bratský.

A účast Mirka Topolánka na tomto klání by podle něj rozhodně nebyla k zahození. „Lidovci nyní často hlasují s levicí, takže pravicové strany nyní tahají za trochu kratší provaz. To však neznamená, že bychom měli práci vzdávat, sice prohráváme fakticky, ale můžeme vítězit ve verbálním procesu a naší argumentací proti levicovým návrhům oslovovat voliče," míní poslanec.

Pravicoví poslanci mají prý nyní důležitý úkol „prát se" za ekonomickou budoucnost země. Během tohoto týdne však iniciativa ve sněmovně náležela bloku ČSSD a KSČM.


Kde je nejsilnější rváč?

Každý tým potřebuje svého nejsilnějšího rváče, a právě ten ODS v hledáčcích sněmovních kamer chybí. „Já pevně věřím, že se plnou měrou věnuje práci na volebním programu (který vyjde právě z Vize 2020), určitě mu ten odchod rozvázal ruce, ale o to víc tady musíme my odborně vystupovat a argumentovat. Musíme ho tak nahradit, neboť veřejnost parlamentní dění vnímá především jako souboj lídrů. Kdyby tu byl s námi a mohl okamžitě vyskočit a reagovat na pana Paroubka, pro veřejnost by to bylo určitě přesvědčivější," dodává Bratský.

Kuloáry ano, jednací síň už ne

A jak se vlastně změnila práva Mirka Topolánka v otázce přístupu do sněmovních prostor? „V tom problém určitě není, pan předseda se může účastnit jednání poslaneckého klubu, může i do kuloárů," říká mluvčí ODS Martin Kupka, který je v těchto dnech s Topolánkem velmi často, působí totiž jako mluvčí projektu Vize 2020.

Nepřímo tak říká, že Mirek Topolánek je jakýmsi „půlposlancem." Když chce totiž do kuloárů, neboli střežených prostor okolo jednacího sálu vstoupit novinář, který se na parlamentní recepci prokázal platnou novinářskou legitimací a prošel kontrolou policie, narazí na zdejší dvoustupňový systém ostrahy. Blíže k poslancům tak pronikne pouze se speciální průkazkou, kterou získá po opětovném předložení profesní legitimace.

www.parlamentnilisty.cz