Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Léto pozvolna končí. Tropická horka vystřídají chladná rána

Léto pozvolna končí. Tropická horka vystřídají chladná rána
zdroj: Mediafax

Konec léta a nástup podzimu by už neměly provázet žádné výraznější teplotní výkyvy. Třicetistupňová vedra minulých dní postupně nahradí pravé podzimní počasí. Převážně noční a ranní teploty výrazně poklesnou.

I tak by ale příští týden mělo zůstat slunečno, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ještě v sobotu zaznamenali meteorologové tropické teploty na třetině ze svých stanovišť, kdy teplota ani v noci neklesla pod dvacet stupňů Celsia. V pondělí ovšem teploměr Na Jizerce ukázal jen pouhý půlstupeň nad bod mrazu a v Plzni naměřili pouhých pět stupňů, informovala server Novinky.cz Dagmar Honsová z Meteopressu.

Průběh týdne by měl v tomto trendu pokračovat. Počasí by sice mělo být skoro jasné až polojasné s ojedinělými přeháňkami, nejnižší noční teploty ale už v pondělí klesnou na 12 až 8 st.C. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat okolo 21 až 24 st.C, na východě až 26 stupňů Celsia, informoval ČHMÚ.

Podobné počasí by mělo vydržet až do konce týdne. Tlaková výše bude české počasí ovlivňovat až do čtvrtku, nejvyšší denní teploty by se měly držet okolo 20 až 24 stupňů, noční teploty však mohou poklesnout až k sedmi stupňům nad nulou. V závěru týdne přibude oblačnosti s možností přeháněk či srážek.