Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Letadlo Air France málem narazilo do sopky, vyhýbalo se bouři

Letadlo Air France málem narazilo do sopky, vyhýbalo se bouři
Na palubě Boeingu 777 společnosti Air France bylo v době incidentu 37 lidí (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Boeing 777 letecké společnosti Air France s 37 lidmi na palubě začátkem května málem narazil do aktivní sopky Kamerunská hora. Incident se stal během cesty z Rovníkové Guineje do Kamerunu, když piloti lehce změnili směr, aby se vyhnuli bouři. Informace francouzské letecké úřady uvolnily až nyní.

Letadlo vzlétlo 2. května z hlavního města Rovníkové Guineje Malabo v 19:51 místního času už za tmy a navíc špatného počasí. Piloti kvůli tomu lehce upravili směr a dosáhli řádné letové výšky, která se pohybuje kolem 13 tisíc stop (zhruba 3900 metrů). Problém však je, že hora, krá je zároveň aktivním vulkánem, měří 4090 metrů a hrozila tak srážka.

Na riziko upozornil alarm, který se spouští v případě příliš nízké letové hladiny. Piloti okamžitě zareagovali a letadlo zvedli do bezpečné výšky, aby střetu zabránili. Podle mluvčího Air France jsou v podobných manévrech pravidelně školeni. Nikomu na palubě se nich nestalo, cestující si manévru údajně ani nevšimli. 

Incident vyšetřuje francouzská agentura pro vyšetřování leteckých nehod. Zatím je klasifikovaný jako "řízený let směrem k terénu". Do té doby, než se událost vyšetří, byli piloti postaveni mimo službu a letecká společnost nezávisle zahájila vlastní vyšetřování.

Zdroje: