'Léky' proti depresi a demenci, které najdete ve své ledničce

MAGAZÍN 14. 2. 2016 18:22 - Magazín autor: red

Na zeleninu a ovoce se tradičně pějí ódy kvůli jejich pozitivnímu vlivu na naši tělesnou schránku. Jsou plné vitamínů a vlákniny, což našemu tělu dělá velmi dobře. Na co se ale dosud odborníci nezaměřovali, tak to je jejich účinek na naše duševní zdraví. A jak se ukazuje, není zřejmě vůbec zanedbatelný. 

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek,zdroj: ThinkStock

Abychom se dobře cítili a byli duševně v pohodě, nestačí sníst denně oněch pět porcí ovoce a zeleniny, jak se doporučuje, ale spíše sedm až osm, přičemž jednou porcí se rozumí 80 gramů.

Britští vědci z Warwické univerzity při svém výzkumu sledovali téměř 80 tisíc náhodně vybraných osob. Za použití matematických a statistických metod analyzovali odpovědi účastníků studie, kteří odpovídali na velmi podrobné otázky týkající se stravovacích návyků, zdravotního stavu, pocitu spokojenosti či naopak deprese.

Pokud jde o pocit spokojenosti a duševního zdraví, vyšel najevo silný vztah mezi množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny, a to nezávisle na dalších okolnostech, ať už demografických, sociálních anebo ekonomických.

"Statistický efekt ovoce a zeleniny byl překvapením," uvádí jedna z autorů studie, profesorka Sarah Stewardová-Brownová z Warwické univerzity. "Vědci zabývající se zkoumáním spokojenosti berou jen velmi málo v úvahu, jak se pacient stravuje," dodává. A zdůrazňuje, že tyto výsledky jsou jen předzvěstí dalšího výzkumu a že bude třeba dalších studií, aby tyto souvislosti byly potvrzeny a zpřesněny.

Podle Pascala Barbergera-Gateaua z francouzského výzkumného ústavu Inserm 897 již četné studie epidemiologie výživy a stravovacích návyků ukázaly, že konzumace zvýšených dávek ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem vzniku demence u starých lidí.

"Jen málo studií se však zabývalo dopadem výživy v průběhu dětství či ve středním věku. Některé studie však ukázaly, že dítě, jemuž bylo podáváno mnoho ovoce a zeleniny, jakož i doma vařených pokrmů, mělo ve čtyřech letech celkový inteligenční kvocient (IQ), verbální IQ a paměťové schopnosti vyšší než děti s jiným stravovacím režimem," upozornuje Barberger-Gateau.

Tagy: zahraničí domácí nemoci a nákazy zdraví a životní styl věda a poznání

Zdroje: ČTK,Le Figaro