Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Legendárního Jackieho Chana porazil čínský prezident. Lidé víc obdivují Si Ťin-pchinga

Legendárního Jackieho Chana porazil čínský prezident. Lidé víc obdivují Si Ťin-pchinga
Jackie Chan na záběru ze snímku Akce nemluvně | zdroj: Isifa.com

Nejobdivovanějším mužem planety je podle žebříčku agentury YouGov Bill Gates, což samo o sobě není ničím překvapivým. Daleko zajímavější ovšem je, že se na třetím místě, hned za americkým prezidentem Barackem Obamou, ocitl čínský prezident Si Ťin-pching. Porazil dokonce takovou legendu, jakou je Jackie Chan. Herec, kaskadér a mistr bojového umění skončil na čtvrtém místě. 

Mezi dvacítkou nejpopulárnějších osob se objevil i ruský prezident Vladimir Putin, který obsadil 11. příčku v globálním žebříčku a první místo v ruském.  

Ovšem vůbec nejlépe jsou na tom Gates s Obamou. Nejen, že se výborně umístili v globálním žebříčku, oba se na rozdíl od Putina a čínského vůdce objevují také mezi deseti nejoblíbenějšími muži v jiných zemích. 

Gates si obdiv získal miliardami dolarů, které ročně věnuje na boj s nemocemi a chudobou. Docela slušně si stojí i jeho miliardářští kolegové Warren Buffett či Jack Ma. Šestou a sedmou příčku v globálním seznamu obsadili duchovní vůdci papež František a dalajláma. Premiér miliardové Indie Nárendra Módí se vešel do top pětky.

Žebříček nejuznávanějších žen se od toho mužského značně liší. Celkem s přehledem vede americká Herečka Angelina Jolie, která v poslední době pravidelně vystupuje ze záře hollywoodských reflektorů a objíždí uprchlické tábory jako velvyslankyně dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Sedmnáctiletá pákistánská aktivistka Malála Júsufzajová, která loni obdržela Nobelovu cenu za mír, je druhá. Trojici oblíbenkyň uzavírá Hillary Clintonová. Popularita by mohla bývalé první dámě Spojených států značně pomoct na cestě do Bílého domu, tentokráte v roli prezidentky. Celkem slušně si stojí i britská královna Alžběta či první dáma USA Michelle Obamová.

Příliš mnoho političek mezi nejuznávanějšími ženami planety však nenajdeme. Druhá nositelka Nobelovy ceny na seznamu Su Ťij jedevátá, německá kancléřka Angela Merkelová považovaná za jednu z nejmocnějších žen na světě se umístila až na desátém místě. Mládí a krása má z pohledu popularity nejspíš přednost před reálnou mocí. Hned Merkelové totiž v řebříčku šlape na paty americká zpěvačka Taylor Swift, která je na 11. místě.

Zdroje:
Vlastní