Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Česká laboratoř budoucnosti: Vyvíjí umělou inteligenci, která změní svět

Česká laboratoř budoucnosti: Vyvíjí umělou inteligenci, která změní svět
Marek Rosa | zdroj: Pavel Dobrovský

Marek Rosa, podobně jako Elon Musk, Jeff Bezos a další mediálně známí miliardáři, sní o lepší budoucnosti lidstva. V Rosově případě hraje hlavní roli pokročilá umělá inteligence, kterou ve své pražské společnosti GoodAI už dva roky vyvíjí.

GoodAI je firma výjimečná nejen svým zaměřením, ale i posláním. Jejím cílem totiž není vydělávat peníze, alespoň ne v krátkodobém výhledu. Slovák Marek Rosa (37), původem z Bratislavy, firmu zafinancoval deseti miliony dolarů z vlastní kapsy. Vydělal je ve své druhé firmě Keen Software House vývojem počítačových her.

I proto nemusí shánět žádné investory ani se hnát za penězi. Na druhou stranu, sám Rosa přiznává, že je pragmatik. "Peníze se vždycky hodí, a samozřejmě o možnostech komerčního využití našich technologií a znalostí uvažujeme," říká. Pojďme se však nejprve podívat, co dnes vlastně 30 lidí v GoodAI dělá.

Na webu se dočteme, že tým posledních 12 měsíců trávil výzkumem a vývojem "roadmapy". Tedy vlastně plánováním toho, co bude dělat. Podle Rosy je právě tahle část práce extrémně důležitá.

"Málokdo dnes takovýhle typ roadmapy vůbec má," říká. "Spousta firem po čase zjistí, že jejich práce na vývoji umělé inteligence nikam nevede, nebo narazí na slepou uličku. My se intenzivní prací na naší roadmapě snažíme, aby se nám to nestalo. Aby to, co budeme dělat, mělo vždy smysl. Abychom naši práci optimalizovali, a dostali se tak k cíli co nejrychleji."

Proč byste se neměli vydávat letadlem na Mars

Hlavním cílem GoodAI je vyvinout tzv. "obecnou" nebo také "univerzální" umělou inteligenci, v angličtině zvanou "general AI". Firem snažících se o podobnou věc dnes není na světě mnoho, spočítali byste je na prstech jedné zdravé ruky. A možná ani to ne, protože britský DeepMind koupil před časem Google (teď jejich technologii využívá mimo jiné pro snížení účtů za elektřinu).

Většina ostatních firem se zaměřuje na "úzkou" umělou inteligenci, "narrow AI". Rozdíl je v tom, že úzká umělá inteligence dokáže díky strojovému učení dobře řešit jeden jediný, specifický úkol. Třeba hledat ve videích kočky. Nebo teroristy. Případně porozumět mluvenému slovu. Nebo jej naopak syntetizovat tak, aby bylo k nerozeznání od lidského hlasu. A doporučí vám třeba i film nebo knihu, či zarezervuje lístek do kina.

Firem vyvíjejících "narrow AI" jsou ve světě stovky. Podle Rosy ale nevede úzká umělá inteligence ke kýženému cíli. Přirovnává to např. k letectví. "Je to jako kdybyste se postupně naučili vyrobit letadlo, ale pak se chtěli vydat na Mars. Nějaké znalosti z oblasti letectví určitě budou užitečné, ale jinak je to úplně nový obor," myslí sí Rosa.

Obecná umělá inteligence stojí mnohem výš než její úzké formy. Je postavena čistě na schopnosti učit se. Jde vlastně o samoučící stroj, který se s trochou tréninku a vedení dokáže naučit prakticky cokoliv. 

"Obecná umělá inteligence dokáže zkušenosti, které se naučí v jedné oblasti či z jednoho úkolu, aplikovat i při dalších úkolech, a tak se neustále zlepšovat," přibližuje Rosa.

Obecná AI je flexibilní a rychle učenlivá. Potřebuje natvrdo "nakódovat" několik nejzákladnějších dovedností, týkajících se především schopností jak se vůbec učit, a ty pak sama dále rozvíjí - třeba s pomocí automatizovaných nebo živých učitelů. Má také schopnost "zrcadlit" neboli imitovat takové chování, které vede ke správnému výsledku.

Česká škola pro umělou inteligenci

Proto je na roadmapě GoodAI tak důležitá položka "School for AI", tedy škola pro umělou inteligenci. V tomto frameworku vývojáři určují co a jak je pro takovou AI esenciální se naučit. Zároveň to pomáhá zpřesňovat požadavky na celý systém umělé inteligence. Marek Rosa i jeho zaměstnanci vědí, že tohle všechno nebude hotové zítra.

Rosa připouští, že jeho snažení může trvat i přes 10 let. A je na to připraven - i po finanční stránce.

Na lehkou váhu nebere ani otázku bezpečnosti. V nedávných měsících, kdy byly pokroky v oblasti umělé inteligence, strojového učení a neuronových sítí silně medializovány, se zároveň hodně začalo o její (ne)bezpečnosti. 

Marek Rosa Marek Rosa | zdroj: Pavel Dobrovský

I Rosa připouští, že pokud by se podařilo vyvinout obecnou AI, mohla by - při nesprávném tréninku, zaujmout "nepřiměřené" postoje. Proto je podle něj důležité dát jí hned od začátku jasná etická a morální pravidla, podle kterých by měla jednat.

"A hodně se toho může naučit i sama, například z nepřeberného množství literatury," dodává Rosa. V minulosti plánoval využití prvků své umělé inteligence také ve hrách, ale tento záměr prozatím odložil, i vzhledem k úpravám roadmapy a obavám o to, aby zbytečně neztráceli čas zbytečnými odbočkami.

Množství výzkumníků a celém světě se dnes snaží pochopit lidský mozek. Evropská unie na to dokonce vyhradila miliardu eur.

Podle Rosy ale není pro vývoj umělé inteligence nutné jít do hloubky a zabývat se přímo tím, co dělají v mozku jednotlivé neurony nebo jak se vlastně tvoří paměť. Podle něj už toho evoluce udělala spoustu za nás a my se můžeme přírodou inspirovat, ale nepotřebujeme ji ve všech ohledech stoprocentně napodobovat. 

Laboratoř budoucnosti

Sehnat v Česku zaměstnance pro firmu zabývající se umělou inteligencí podle Rosy není příliš těžké. "Spousta lidí se chce podílet na něčem tak zajímavém," říká. A navíc, je u nás podle něj spousta talentovaných lidí. Přesto se nebojí sáhnout ani do zahraničí.

Velké množství podnětů do GoodAI posílají i výzkumníci a nadšenci sami od sebe. "Občas se někdo ozve, ale je důležité umět to filtrovat, protože my pochopitelně máme spoustu vlastních nápadů," doplňuje s úsměvem Rosa.

I to je důvod, proč v rámci GoodAI rozjel projekt AI Roadmap Institutu. Ten má za úkol shromažďovat různé přístupy, nápady a roadmapy týkající se AI z celého světa, vizualizovat je a dávat k dispozici ostatním, aby z nich třeba mohli čerpat inspiraci.

Kromě AI Roadmap Institutu ale GoodAI rozjíždějí i další projekt, kterým jsou komerční konzultace. "Je to určeno pro firmy, které mají zájem využít umělou inteligenci, především tu úzkou, ale nevědí jak na to. My jim s tím můžeme pomoct," vysvětluje Rosa.

"To je právě jeden ze způsobů komercializace našich znalostí a dovedností," dodává. Pokud se GoodAI nakonec opravdu podaří vyvinout obecnou umělou inteligenci, už ale muset podobné záležitosti vůbec řešit. Potenciál komerčního využití obecné AI je mnohonásobně větší.

Autor je šéfredaktor www.hybrid.cz

Zdroje:
Vlastní