Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Epidemie eboly může zanechat svět bez čokolády

Epidemie eboly může zanechat svět bez čokolády
Sklizeň kakaových bobů bude záležet na tom, zda se ebola rozšíři i na území Pobřeží slonoviny a Ghany | zdroj: ThinkStock

Kromě toho, že se smrtelné onemocnění dál rychle šíří a děsí celý svět, ebole navíc ohrožuje výrobu kávových bobů. Výrobci čokolády se obávají, že se virus může rozšířit i na Pobřeží slonoviny, které sousedí se státy těžce postiženými nebezpečnou chorobou. Právě na Pobřeží slonoviny přitom připadá až 40 procent světové produkce bobů (a dalších 20 procent na Ghanu). 

Západoafrické státy, které ohrožuje ebola, pokrývají až 70 celosvětové produkce kávových bobů. Na území Pobřeží slonoviny mají své plantáže čokoládoví giganti Nestle nebo Mars. 

Už jen karanténa na hranicích Pobřeží slonoviny může vést k poklesu produkce bobů o 75 tisíc tun. V případě, že se ebola dostane do západní části Pobřeží, ztráty můžou dosáhnout až 600 tisíc tun, což bude pro čokoládový průmysl katastrofální.

Pobřeží slonoviny loni vyrobilo 1,45 milionu tun kakaa, a letos plánovalo rekordní sklizně, které se tradičně provádí v období mezi listopadem a lednem. Jejích výsledky ale budou záležet na tom, zda se zemi vyhne nebezpečná choroba. 

Dokonce i ojedinělé případy nákazy na Pobřeží slonoviny a v Ghaně můžou mít drtivý dopad na trh s kakaem, jak upozorňuje deník The Wall Street Journal s odvoláním na odborníky.  

Zdroje:
Vlastní