Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Květinové srdce Evropy leží úplně jinde, než byste čekali

Květinové srdce Evropy leží úplně jinde, než byste čekali
Keňa ročně vyveze téměř 137 tisíc tun řezaných květin | zdroj: Profimedia

Miliony žen dostanou v následujícím měsíci od svých mužů květinu. Ať už to bude na svátek svatého Valentýna nebo k Mezinárodnímu dni žen, v každém případě to bude nejspíš růže, která vyrostla v Keni. 

Je sice pravda, že Nizozemsko patří mezi květinové velmoci, ale spíše než jeho obří produkcí tulipánů je to díky jedné z největších květinových burz na světě. Právě tam míří desítky tisíc tun květin vypěstovaných ve východoafrické Keni.

Keňský vývoz řezaných květin se od roku 1988 dvanáctkrát zvýšil na loňských téměř 137 tisíc tun. Většina z nich skončila právě v Evropské unii, kde je Keňa se svými 38 procenty na trhu hlavním dovozcem řezaných růží. Většina z nich se prodá na květinové aukci v Amsterdamu, zbytek zamíří například do supermarketů.

Květinový terminál na letišti v Nairobi

Evropa je pro Keňu výhodná hlavně svou polohou a přímým spojením přes letiště v Nairobi, kde je pro transport květin a zeleniny vyhrazený dokonce celý jeden terminál. Od utržení se tak k zákazníkům dostanou za ani ne 48 hodin.

"Přímé letecké spojení je klíčové, protože jde o čerstvý produkt, který se potřebuje dostat ke spotřebiteli tak, aby zůstala zachovaná kvalita. Navíc je díky tomu doprava levnější," říká výkonná ředitelka Keňské květinové rady Jane Ngigeová s tím, že mezi další cílové země patří hlavně Japonsko, Rusko a Spojené státy.

Doba před Valentýnem a MDŽ je pro květinové farmy ta nejnáročnější, tvoří ale také velkou část zisků z celého roku. Například společnost Maridadi Flowers v tomto období prodá 10,5 milionu růží, což je zhruba 15 procent celé její roční produkce.

Centrem pěstitelů je jezero Naivasha 

Zhruba polovina z téměř 130 farem leží kolem jezera Naivasha. Úrodná půda zdejšího údolí Rift je pro pěstování květin ideální, a to hlavně svými teplými dny a chladnými nocemi. I tak je ale sázka na zamilované svátky pro firmy každoročně velký risk. Stačí trochu chladnější počasí a růže nestihnout včas vykvést.

U jezera s jeho výškou 1884 metrů nad mořem se daří hlavně středním růžím, tedy právě těm, které se dají koupit spíše v supermarketech balené po několika kusech.

ThinkstockPhotos-138593757 Květiny se do květinářství v Evropě dostávají přes obří květinové aukce | zdroj: ThinkStock

Ve vyšších polohách naopak pod fóliemi skleníků rostou velké růže, které jsou oblíbené mimo jiné právě v Česku, případně třeba v Rusku. Tedy v zemích, kde muži místo kytice několika menších růží dávají přednost věnování jedné velké.

"Naivasha je velkým centrem díky tomu, že je to sladkovodní jezero a není příliš daleko od Nairobi, což umožňuje snadnou přepravu," vysvětlil CNN John Kihia, technický ředitel společnosti Floralife Africa, která zajišťuje přepravu a skladování pro průmysl řezaných květin.

Navíc je v oblasti dlouhá tradice pěstování květin, farmy tak nemají problém najít kvalifikovanou pracovní sílu.

Práce pro půl milionu Keňanů

Podle Keňské květinové rady je na obchodu s květinami v zemi závislé zhruba půl milion lidí, z toho 90 tisíc jich pracuje přímo na květinových farmách. Vývoz ale utrpěl velkou ránu koncem roku 2014, kdy Evropská unie na podzim zavedla clo na dovoz řezaných květin ze zemí mimo Unii.

Opatření ale mělo na místní farmy (ale i na zákazníky v EU kvůli zvýšení ceny) takové dopady, že o pár týdnů později, 25. prosince, dala EU Keňanům "vánoční dárek", tedy opětovné zrušení cla.

Na poslední chvíli jim tak umožnila opět zaútočit na valentýnský trh.

Lepší pracovní podmínky a víc ekologie

Tlak zahraničních trhů donutil keňské pěstitele zmírnit dopady jejich průmyslu na životní prostředí. Byli například donuceni vylepšit systém zavlažování tak, aby šetřili vodu z jezera, které se už nyní potýká s jejím úbytkem. Obliba keňských řezaných květin, které jsou i přes několikahodinovou cestu většinou levnější než květiny z místní produkce, výrazně pomohla i samotným zaměstnancům na farmách.

ThinkstockPhotos-138595343 Květiny se do květinářství v Evropě dostávají přes obří květinové aukce | zdroj: ThinkStock

Poté, co byly odhaleny jejich špatné pracovní podmínky, musely farmy přejít ke zvýšení bezpečnostních a zdravotních standardů na pracovištích. Svým zaměstnancům tak například platí zdravotní péči. Přece jen obrázek zbídačeného zahradníka pracujícího v otrockých podmínkám by růžím příliš neslušel...

I proto je práce na květinových farmách pro místní velmi lákavá, a to i přes mizerný plat. Na dvacítku volných pracovních míst na 44hektatové farmě v Nini, která zaměstnává asi pětistovku lidí, je v čekacím seznamu zapsáno kolem 150 lidí.

Na květiny sází i Rwanda

Na keňský úspěch s produkcí květin se pokouší navázat i nedaleká Rwanda. Keňští odborníci nyní místní vládě pomáhají se založením zhruba 34hektarového květinového parku ležícího zhruba 60 kilometrů od rwandské metropole Kigali.

Vláda věří, že park zvládne ročně vyprodukovat až tři miliony stonků řezaných květin a pomůže tak do roku 2017 rwandské ekonomice více než 200 miliony dolarů.

Zdroje:
The Economist, Vlastní