Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Kundera vyjde souborně v nejprestižnější francouzské edici

Kundera vyjde souborně v nejprestižnější francouzské edici
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Francouzské nakladatelství Gallimard vydá koncem měsíce ve své prestižní edici Pléiade souborné dílo česko-francouzského spisovatele Milana Kundery. Oznámila to francouzská média. Vzhledem k postavení a pověsti edice v literárním světě jde o mimořádnou poctu, jaké se dožila jen hrstka autorů. List Le Figaro píše o "kanonizovaném Kunderovi".

"Celé dílo Milana Kundery vydané za jeho života v Pléiade! Všechny ceny a všechna křesla (v akademiích) blednou před takovou poctou. V mytické kolekci klasiků, jíž se Gallimard pyšní, bude teď kanonizovaný Kundera bok po boku s Proustem a Balzakem, Rabelaisem a Molièrem, Goethem a Conradem," napsal list.

Francie považuje Kunderu za svého

Dílo spisovatele, který 1. dubna oslaví 82. narozeniny, bude v Pléiade vydáno ve dvou svazcích. Podle rozsáhlého komentáře v Le Figaro bude součástí jednoho z nich Kunderova střízlivá biografie z pera jeho údajně největšího znalce Françoise Ricarda. Bude se ale týkat výhradně jeho literárního díla. Kunderovy romány, povídky a další spisy vyjdou v podobě, kterou on sám posoudil jako definitivní, ať už jde o díla psaná od první poloviny 90. let přímo ve francouzštině, nebo přeložená z češtiny. (Kundera tyto překlady slovo od slova revidoval.)

Kundera, který z "normalizovaného" Československa odešel do Francie v roce 1974, si už předtím zvolil Gallimard jako své výlučné vydavatelství pro Francii a zůstal mu věren až do dneška. Francie ho už považuje za svého spisovatele.

Edice Pléiade vznikla v roce 1931. Je označována za "literární Panteon". Vycházejí v ní knihy nejpřednějších spisovatelů a básníků. Vydání v ní se dožilo jen 13 autorů, mezi nimi tři nositelé Nobelovy ceny za literaturu - Roger Martin du Gard, André Gide a Saint-John Perse.

Kunderu proslavily knihy z 60. let

Luxusně provedená edice je ve Francii pýchou knihoven. Knihy jsou tištěny na biblovém papíře, vázány v kůži se zlatou ořízkou a prodávány v pouzdře. Století, v nichž jednotliví autoři působili, jsou odlišena zabarvením vazby - souborné dílo Milana Kundery jako autora převážně 20. století by tak mělo vyjít v kůži odstínu tabáku havana.

Milana Kunderu v Československu proslavily hlavně povídky Směšné lásky a román Žert, vydané v 60. letech. Světovou proslulost mu zajistil především román Nesnesitelná lehkost bytí, který vydal už po odchodu do Francie. Jeho jméno se často objevuje mezi kandidáty na Nobelovu cenu.

Zdroje: