Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Kundera podpořil Polanského. Do USA by vydán být neměl

Kundera podpořil Polanského. Do USA by vydán být neměl
zdroj: tisková zpráva

Francouzský spisovatel českého původu Milan Kundera podpořil filmového režiséra polského původu Romana Polanského v jeho boji proti vydání do Spojených států.

Uvedla to agentura AFP s odvoláním na Kunderovo vyjádření v deníku Le Monde. Polanski je obžalovaný v USA z pohlavního styku s třináctiletou dívkou v roce 1977 a Spojené státy požadují jeho vydání, aby ho postavily před soud. 

"Pokud je Evropa ještě Evropou, pokud je stále dědičkou své vlastní kultury, nebude moci v tichosti trpět absurditu této kruté pantomimy, která se hraje v jisté švýcarské chatě," uvedl Milan Kundera v narážce na místo, kde je slavný režisér držen v domácím vězení a čeká na právní rozuzlení své kauzy. 

Spisovatel zdůraznil, že se s Polanským nikdy nesetkal, že ho zná jen podle jeho filmů a příběhu jeho života. "Přesto, aniž bych ho znal osobně, nemyslím v posledních osmi měsících na nikoho tak hodně jako na něj," citovala AFP z Kunderova vyjádření. 

Polanského na popud americké justice zatkla loni v září policie ve Švýcarsku, kam přijel na filmový festival. Později byl na kauci propuštěn do domácího vězení ve své horské chatě v Gstaadu.

USA ho chtějí postavit před soud za to, že v roce 1977 při natáčení opil šampaňským a omámil léky třináctiletou dívku a poté s ní měl pohlavní styk. Ten se v USA považuje za znásilnění. S rodinou poškozené se režisér už finančně vyrovnal a žena sama několikrát žádala americkou justici, aby od pronásledování Polanského upustila.

Zdroje: