Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Komentář: 'Kufřík plný kešu': Doplatí slovenští politici na daňový podvod známého podnikatele?

Komentář: 'Kufřík plný kešu': Doplatí slovenští politici na daňový podvod známého podnikatele?
Před bytovým resortem Bonaparte, v němž bydlí slovenský premiér Robert Fico, se každé pondělí scházejí demonstranti. Vadí jim, že jak Fico, tak ministr vnitra Robert Kaliňák měli kontakty s podnikatelem Ladislavem Bašternákem | zdroj: Profimedia

Češi mají rádi krabice vína, Slováci se spokojí s kufříky kešu. Aféra, do které je zapojený slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, může dospět až k pádu vlády během unijního předsednictví. 

"Korunního prince" premiéra Roberta Fica média i opozice grilují už od poloviny března. Důkazů o tom, že s kontroverzním podnikatelem Ladislavem Bašternákem spolupracoval zřejmě častěji než při jedné transakci, předkládají slovenští investigativci stále víc. Kaliňák však na vše reaguje s elegancí a klidem, které by mu Andrej Babiš mohl závidět.

To, co vypadá jako kauza, která by mohla položit vládu, ale zřejmě vyšumí stejně jako pára nad Čapím hnízdem. Fakt, že evropští politici nad politickou krizí na Slovensku ani nezdvihli obočí (s nepřímou výzvou k rezignaci se ozvala v podstatě jen francouzská europoslankyně za zelené Eva Jolyová), je nepřímým důkazem toho, jakou má evropské předsednictví pouze symbolickou formu.

Dokud demonstranti neházejí zápalné lahve na budovu, v níž jednají evropští lídři, jsou unii politické problémy malé zemičky na východě Evropy více méně ukradené. Ostatně pád české vlády během předsednictví v roce 2009 také prakticky nic neznamenal – a v devadesátých letech se během půlročního "šéfování" EU vyměnily vlády i ve Francii, Itálii a Dánsku a nic se nestalo.

Během prvních dvou měsíců ale stejně k výměně ve vládě zřejmě nedojde, začátek prázdnin není zrovna ideální doba pro hlasování o odvolání premiéra, jak se opozice přesvědčila minulý týden.

Jak kauza Bašternák vznikla?

Důvod, který ji k tomu vedl, stejně jako ten, který nutí demonstranty stepovat před bytem premiéra Fica, není ale tak bezvýznamný jak v mezinárodním měřítku působí.

V polovině března přišli reportéři Denníku N a magazínu Trend s informací, že podnikatel Bašternák si prostřednictvím své čerstvě založené firmy BL – 202 koupil v roce 2012 sedm bytů v objektu Five Star Residence v centru Bratislavy za necelých 12 milionů euro s DPH a obratem si nechal proplatit vratku DPH téměř dva miliony eur. Ještě tentýž rok uplatnila firma odpočty na daních za dalších téměř šest milionů euro.

Transakce, z níž vyplývalo, že zhruba stometrový byt vyšel na absurdních 1,7 milionu eur, se zdál Kriminálnímu úřadu finanční správy podezřelý a podal trestní oznámení. Daňoví kontroloři totiž ohledně nákupu bytů dohledali v dokumentech jen částku necelých 1,5 milionu euro, což je trochu víc odpovídající.

Zvlášť, když Bašternák jen dva měsíce poté jeden z bytů prodal za 170 tisíc euro, tedy za desetinu, a zbylých šest bytů použil na umoření půjčky ve výši zhruba 1,2 milionu euro.

"Pokud by byty L. Bašternák kupoval za tržní ceny, tak potom by z inkasované vratky od státu nejenže mohl financovat celou jejich koupi, ale ještě by mu z téměř dvoumilionové sumy pár stotisíc euro i zůstalo," konstatuje magazín Trend ve svém článku z 15. března, který kauzu odstartoval.

Podle vyšetřovatelů bylo vše v pořádku

Poměrně prostý podvod by nemusel mít s ministrem vnitra nic společného, kdyby policie – která pod ministra spadá – neviděla na Bašternákově jednání nic špatného, trestní oznámení odmítla a vůbec nespustila stíhání s tím, že státu vlastně žádná škoda nevznikla.

Vyšetřovatelku nijak nezarazily nesoulady částek ani výrazné nadhodnocení ceny bytů. A příliš se nenamáhala ani kontrola z berňáku, která vzhledem k vyplacené částce trvala nestandardně krátce – jen něco přes dva týdny.

Nesoulad, který v tvrzení o koupi za 12 milionů eur a papírech na částku 1,5 milionu eur ministr, který se dušuje, že vyšetřování nijak neovlivňoval, vpravdě neotřele. "Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, keď sa platili veci," vyslovil slova, jež se stala symbolem této kauzy.

Absurdní tvrzení doprovozená pokrčením ramen a představa vlivných podnikatelů, jak s kufříky plnými pětiseteurovými bankovkami popojíždějí po Bratislavě, se staly terčem kritik nejen opozičních politiků, ale i veřejnosti.

"Chtěl jsem mít vliv na výběr sousedů"

Pořád by to byla sice kauza, která je pro ministra nepříjemná, ale po několika článcích utichne. Jenže další články jeho situaci naopak zhoršily. Denník N opět ve spojení s Trendem přišel s další informací: a tedy že ministr vnitra, a tedy i nejvyšší nadřízený policie, Kaliňák v době krátce po zamítnutí trestního stíhání koupil od Ladislava Bašternáka za zhruba 430 tisíc eur podíl ve firmě B.A. Haus.

Po týdnech hlasitého mlčení nakonec Kaliňák vystoupil před novináře a předložil dokumenty, které přesvědčily koaliční partnery v čele s premiérem Ficem, aby se za něj postavili. "Prodávajícího si člověk nevybírá," prohlásil Kaliňák, který údajně v září 2013 dostal nabídku na odkoupení podílu ve společnosti, která vlastní dva byty v době, kde ministr bydlí.

Vše krásně podložil dokumenty, včetně smlouvy o kontokorentu, z něhož transakci za něco málo přes 430 tisíc eur hradil. Chtěl jsem mít možnost ovlivnit výběr nájemníků ve svém sousedství, vysvětlil prostě krok jeden z nejbohatších ministrů ve slovenské vládě.

Výplata peněz od zadlužené firmy

Jenže zatímco zoufale vysvětloval, že obchod s Bašternákem probíhal přes právníky, už z mediálních koutů vyskakovaly další informace. A už nejde jen o informace od "zdrojů blízkých", ale o tvrdá čísla.

Společnost B.A. Haus, v níž si ministr koupil šestnáct procent akcií, je nejen blízká Bašternákovi, ale i řádně ztrátová – její zadluženost loni podle portálu Finstat.sk přesáhla 106 procent.

I přesto jak Kaliňákovi, tak exministrovi dopravy Jánu Počiatkovi, který je druhým akcionářem, ještě letos v květnu plynuly měsíční splátky úvěrů (firma je financovaná přes úvěry a akcionáři tak nejsou vypláceni přes dividendy, ale prostřednictvím splátek úvěrů, pozn.). Nehledě na legislativu, která od letošního ledna stanovuje, že firma se záporným jměním nemůže akcionářům vyplácet jejich splátky.

Začínají nová šetření

To už je o něco závažnější zjištění, protože to ve zjednodušené zkratce znamená, že ministr vnitra pobírá peníze nelegálně, a navíc od firmy napojené na podnikatele, který manipulacemi s vratkami DPH okradl stát a policie podřízená ministrovi nic neřešila…

Možná ani nepřekvapí, že obratem začalo stíhání Filipa Rybaniče, asistenta poslance SaS Jozefa Rajtára, za to, že se slovy ministra "vloupal" na jeho soukromý účet a zveřejnil údaje o transakcích. Co jindy policie prověřuje tři týdny, bylo hotové během jednoho dne.

Ohledně kauzy daňových vratek vyšetřovatelům nezbylo nic jiného, než případ z roku 2013 opět otevřít a začít se jím zabývat tak, jak si zaslouží.

Fico bydlí ve "zlodějově" bytě

Hlad po politických skalpech ale nekončí a dav spíš než po Kaliňákovi lační po krvi neoblíbeného, leč opětovně zvoleného premiéra Roberta Fica. Ten totiž nejenže se zastal druhého nejvyššího člena vlády, ale navíc má za nestandardně nízký nájem pronajatý apartmán v luxusním bytovém komplexu Bonaparte, který postavil – jak jinak – Ladislav Bašternák… A nehodlá se vystěhovat.

Ať už (ne)odvolávání ministra/premiéra/vlády skončí jakkoli, zůstane vše jen další lokální jizvičkou na politické tváři jednoho z brzy jen 27 států evropské unie.

Zbytek unijních zemí si možná případné změny ani nevšimne, protože i když má Slovensko předsednictví, "jeho" půlroku se stejně kvůli vyjednávání brexitu chopí Německo a Francie.

Zdroje:
Vlastní, Trend