Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Krutý lidský dotek: Za zábavnými fotkami z dovolené se skrývá utrpení zvířat

Krutý lidský dotek: Za zábavnými fotkami z dovolené se skrývá utrpení zvířat
Synonymem pro krutou zábavu s divokými zvířaty byl thajský Tygří chrám. Zvířata, která jsou nucena pózovat s turisty, jsou často pod drogami | zdroj: Profimedia

Projížďku na slonovi, mazlení s tygřími mláďaty, plavání s delfíny si už přes internet jen tak nekoupíte. Jeden z největších cestovatelských serverů TripAdvisor zrušil prodej vstupenek na stovky atrakcí, při nichž jsou divoká zvířata zneužívaná jen k pobavení lidí.  

Pohladit si malé lvíče a vyfotit se s ním na památku, je jistě nevšední zážitek a svézt se na sloním hřbetu někteří berou téměř jako povinnost během návštěvy Thajska. Málokdo si ale uvědomuje, že zábava, za níž jezdí turisté z celého světa, způsobuje zvířatům fyzická i psychická traumata.

TripAdvisor zejména v posledních měsících terčem mezinárodní kritiky ochránců zvířat, organizace World Ani­mal Pro­tection dokonce začátkem roku prohlásila, že společnost vydělává na těch nejkrutějších zvířecích atrakcích.

Cestovatelský portál totiž nejenže dává prodejcům atrakcí prostor k propagaci a v žebříčcích oblíbenosti nezohledňuje, že pobavení lidí je za cenu zneužívání zvířat, ale zároveň přes svou dceřinou společnost Viator vstupenky na krutou zábavu i prodává.

Tedy prodával. Kromě okamžitého zastavení prodeje také společnost upraví algoritmy tak, aby se tato zařízení neobjevovala na vrcholu žebříčku na základě hodnocení návštěvníků. Ze seznamů je ale nevymaže a i nadále k nim budou moci lidí psát hodnocení. Před tím jim ale alespoň server nabídne vzdělávací informace o životních podmínkách, ve kterých musí zvířata vystupující v podobných zařízeních žít.

I to je však pokrok.

"Vnímám ten krok jako velmi dobrý posun v tom, aby zvířata nebyla v zařízeních pro turisty a pro zábavu a netrápila se tam. Je to správné," říká ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Kvalitní zoologické zahrady mají výjimku

Nová politika TripAdvisoru v sobě bude mít řadu výjimek. Zákaz prodeje vstupenek se nebude týkat zoologických zahrad nebo oficiálních rezervací, které jsou pod kontrolou a místní chovatelé vědí, kde je ona tenká hranice.

I nadále tak bude možné koupit si třeba vstupenku na neškodné krmení žiraf v zoologické zahradě v San Diegu, do dětské zoo s domácími zvířaty, na dobrovolnické programy a zákaz se nebude týkat například ani Sloního národního parku v Thajsku.

Server očekává, že bude muset řešit stovky odvolání provozovatelů atrakcí, bude ale na nich, aby dokázali, že jejich služba odpovídá nové politice. Ale dokázat, že koupání v kleci mezi žraloky zvířata nestresuje, bude náročné.

Krutá zábava pro nevzdělané milovníky zvířat

Absurdní je, že většina lidí, kteří podobné atrakce na dovolené vyhledávají, jsou milovníci zvířat. Chtějí s nimi být v těsnějším kontaktu, pohladit si je, zaplavat si po jejich boku. Zapomínají ale při tom na to, že jde o divoká zvířata, která se lidské přítomnosti přirozeně straní. A za tím, že jsou "ochotna" pózovat davům turistů, vozit je a nechat se jimi hladit, stojí hodiny a hodiny drezúry často plné bití.

"Průměrný turista není schopný rozpoznat týrání zvířat, protože krutost někdy není vyloženě zjevná," uvedl magazínu National Geographic Adam Roberts, ředitel americké neziskové organizace pro práva zvířat Born Free USA.

Typickým příkladem jsou jízdy na slonech. Může se zdát, že obrovský savec si váhy člověka ani nevšimne a na chůzi po kambodžské džungli je zvyklý. Jak ale časopis upozorňuje, sloni musí už od malého mláděte projít krutým výcvikem pro práci s turisty. Musí umět pochodovat tlačenicí na povel a splnění příkazů si cvičitelé vynucují holemi s bodáky na koncích a za chyby jsou sloni trestaní bitím. 

Nošení turistů slonům způsobuje problémy s páteří, kožní vředy a mnohdy tráví hodiny v zápřahu bez vody, jídla i odpočinku.

Mnoho aktivit se zvířaty se nemusí zdát na první pohled jako vyloženě špatné. Ale například delfíni, se kterými si mohou lidé za peníze zaplavat, nemohou plavat, lovit nebo si hrát tak, jako ve volné přírodě, což u nich vyvolává stres a poruchy chování.

Tygři a lvi, se kterými si mohou lidé udělat selfie, jsou většinou drženi v nevyhovujících prostorách, podmínkách a často i pod vlivem drog, aby se potlačily jejich instinkty a zvířata tak neútočila na turisty, kteří si vedle nich sednou a vyfotí se s nimi na památku krásné dovolené. Tyto ochočené šelmy pak už nemají šanci na vypuštění do volné přírody.  

Naděje Na názoru uživatelů TripAdvisoru zařízením záleží

Ročně přitom podobné atrakce s divokými zvířaty navštíví po celém světě mezi 3,6 a šesti miliony lidí.

Některé cestovní kanceláře přistoupily k omezení prodeje vstupenek na zvířecí atrakce už na jaře po největším apelu ochránců. Ze své nabídky část z nich vyškrtla právě jízdy na slonech nebo výlety do delfinárií. A ostatně ani TripAdvisor už nějakou dobu neprodává vstupenky na agresivní show typu býčích zápasů.

"Myslím, že tlak na to, aby se se zvířaty nezacházelo v rozporu s tím, co potřebují, se pořád zvyšuje. Bude to mít velký dopad," říká Bobek.

Krok TripAdvisoru je zlomový hlavně kvůli jeho významu – jde o největší cestovatelský portál, na kterém lidé najdou 690 tisíc atrakcí a více než 385 milionů uživatelských recenzí.

"Ve skutečnosti je TripAdvisor často jediným hlasem, kterého se pořadatelé bojí. Jsem rád, že budeme mít návštěvníky s tím správným očekáváním toho, jak má správné zacházení se zvířaty vypadat," říká ředitel Maledivského programu pro studium žraloků a velryb Richard Rees. 

Zdroje:
The Guardian, The New York Times, Vlastní, National Geographic