Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Krizová karta aneb unikátní způsob žádosti o laickou pomoc

Krizová karta aneb unikátní způsob žádosti o laickou pomoc
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Sami víte, že mnozí z nás by např. při nehodě, záchvatu nebo obdobnému stavu cizí osoby rádi pomohli, jen nevíme JAK. Dotyčný to obvykle ví, ale zase není v situaci, kdy nám to může vysvětlit. Často se bojíme, že svou nevhodnou pomocí můžeme spíš ublížit. Zeptali jsme se pana Michala Mařatky na projekt jménem Krizová karta.

K čemu je karta dobrá?

Především obsahuje informace jak jasně a stručně požádat o pomoc, nebo přinejhorším předat přivolanému záchranáři životně důležité informace. Také se dá řici, že díky ní může pomoci doslova kdokoli. Jde o písemnou formu s informací, takže žádná složitá elektronika. Text odstraní obavy z oslovení cizí osoby. Zároveň vyvrací i obavy těch, kteří jsou o pomoc požádáni. Protože mají poměrně často strach, aby svojí pomocí člověku v nouzi spíše neuškodili.

Jak a proč karta vznikla?

Hlavním důvodem bylo, že u nás neexistovalo nic, co by dokázalo takovým způsobem účinně pomoci. Obecně se dá říci, že vznik karty je záležitostí několika let zpět. Ale intenzivně se jí věnuji poslední rok. Původní idea byla předat v případě potřeby co nejvíce životně důležitých informací co nejméně slovy.

Postupem času se měnila velikost i grafika karty. Změnilo se v podstatě úplně všechno. Konečnou podobu karta získala před několika měsíci. Vývoj obnášel i konzultace na Generálním ředitelství hasičských záchranných sborů, Policejním Prezidiem, Československým červeným křížem a s dalšími organizacemi. Kromě toho je karta právně chráněna. Postupem času se jedna karta rozdělila na čtyři různé typy. Jedna je přímo určena pro stavy, které ohrožují život a zdraví, ostatní jsou pro stavy zdraví neohrožující.

Kdo takovou kartu využije?

Asi bychom tu byli dlouho, kdybych vyjmenoval všechny, kteří by mohli Krizovou kartu ve svém životě využít. Možná bych si teď ani na všechny nevzpomněl. Uvedu jen některé: osoby trpící zdravotními problémy, osoby s kolapsovými stavy a záchvaty, senioři, děti s handicapem nebo naopak hyperaktivní, ale také se dá využít pro cesty do zahraničí. Stručně řečeno, karta je pro všechny, kdo by se mohl dostat do krize.

Co myslíte výrazem "krize"?

Krize je slovo, které zahrnuje několik typů situaci. Může se jednat o krizi ohrožující život a nebo takovou, která život jen znepříjemňuje. Jedno slovo tedy zahrnuje krize zdravotní, psychické, dezorientaci nebo jakoukoliv jinou situaci, kterou člověk považuje subjektivně za nepříjemnou a stresující.

Které údaje jsou na Krizové kartě a kdo o nich rozhoduje?

Každá Krizová karta je doslova šitá na míru svému nositeli. Vychází se pouze z údajů, které sám zájemce o ní napsal. Pokud se jedná o zdravotní důvody, pak by měl text obsahovat závažné diagnózy, kontakt na lékaře a na osobu blízkou.

Máte už nějaké uživatele Krizové karty?

Ano. Právě na nich byla karta zkoušena a díky nim se dalo odladit, které informace jsou důležité a v nouzových situacích prakticky využitelné. Jedna majitelka Krizové karty je těžká astmatička s mnoha alergiemi. Kartu již využila a zejména informace pro Laickou pomoc se ukázala velmi účinná. Podle informací na kartě je totiž snadné pomoci. Další kartu vlastní člověk, kterému hrozí srdeční selhání a má voperovaný defibrilátor. To je zásadní informace především pro záchranáře.

Jak můžu kartu získat?

Pro jednotlivce je nejjednodušší je využít online formulář na čerstvě otevřených stránkách www.krizovakarta.cz.  Pro firmy a organizace, které mají zájem o hromadnou objednávku, je nejjednodušší kontakt přes email uvedený na stránkách.