Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kradou všichni hejtmani, naznačil Zeman

Kradou všichni hejtmani, naznačil Zeman
zdroj: Mediafax

Ohledně kauzy Davida Ratha omílá jezevec z Vysočiny Miloš Zeman opět nutnost přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Případ hodnotí jako chybu celého systému, která umožňuje hejtmanům, aby se obohacovali z veřejných zakázek. Mimo jiné i v tomto kontextu Zeman dost kritizuje vedení současné ČSSD.

Měřeno počtem mediálních výstupů stojí kauza zatčeného poslance Davida Ratha na vrcholu žebříčku popularity. Avšak je to špatný systém, co umožňuje v udělování veřejných zakázek korupci. „Nejde jen o záležitost bývalého středočeského hejtmana Ratha, ale o systémovou chybu, která hejtmanům umožňuje, aby se obohacovali z veřejných zakázek. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku,“ řekl vlivný důchodce z Vysočiny ParlamentnímListům.cz. Ostatně ten zákon je jeho prioritou dlouhá léta.

Pro zloděje ani procento z lupu

„Nesouhlasím s názorem, který deklarovala ČSSD, že má být tento nelegálně získaný majetek zdaněn šestasedmdesáti procenty. Nevím, proč by si měl zloděj čtyřiadvacet procent ponechávat. Podle mě by přicházely v případě schvalování zákona do úvahy pouze konfiskace majetku, ale i nepodmíněné odsouzení,“ doplňuje Miloš Zeman. Ostatně návrh zákona o prokazování původu majetku měla předložit i vicepremiérka Karolína Peake, ale je ticho po pěšině. Vládní strany ODS i TOP 09 jej totiž odmítají.

Nejvíce tomuto nápadu větší strany koalice vyčítají, že je nesmyslný, populistický a administrativně náročný. „Řešilo by se to stejně jako v celé západní Evropě, kde důkazní břemeno není na finančních úřadech, ale na těch, co mají prokázat, jak k svému majetku přišli. Každý, kdo ho získal poctivě, to může snadno dokázat. Dědickou, darovací či jinou smlouvou. A ti ostatní, ať se potí,“ hází do koše protiargumenty pravice Zeman.