Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Viníci nejtěžších zločinů by mohli být souzeni bez ohledu na věk

Viníci nejtěžších zločinů by mohli být souzeni bez ohledu na věk
zdroj: tisková zpráva

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová by chtěla u nejtěžších trestných činů, jako třeba vraždy, úplně zrušit hranici trestní odpovědnosti.

V reakci na propuštění vraha mladé dívky z Kmetíněvsi na Kladensku by podle ministryně spravedlnosti Kovářové bylo možné uvažovat o zrušení spodní hranice trestní odpovědnosti u zvlášť společensky nebezpečných přečinů. Řekla to v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Léčba účinkuje

"Ve vztahu k nutné léčbě bych zcela určitě pro to zvedl ruku," podpořil návrh ministryně sexuolog a primář psychiatrické léčebny Bohnice Slavoj Brichcín. Doplnil, že u velké části pachatelů sexuálně motivovaných trestných činů je léčba úspěšná a umožňuje minimalizovat jejich společenskou nebezpečnost. Konkrétně to platí i u pachatele vraždy v Kmetíněvsi.

Kovářová uvedla, že podle statistik ministerstva spravedlnosti dochází ročně k jedné vraždě spáchané nezletilou osobou.

Ministryně si myslí, že by bylo vhodné uvažovat o možnosti nařídit mladistvým deviantům dlouhodobou léčbu. Ekvivalentem léčení by mohl být i chirurgický zákrok. Podle současné právní úpravy je nezletilý pachatel po dovršení 18 let věku propuštěn z ochranné výchovy, má čistý trestní rejstřík a léčba je pro něj pouze dobrovolná.

www.parlamentnilisty.cz