Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kovářová chtěla hromadnou amnestii. Klaus ji ale zamítl

Kovářová chtěla hromadnou amnestii. Klaus ji ale zamítl
zdroj: tisková zpráva

Až několik tisíc vězňů se mohlo dostat na svobodu díky amnestii, kterou plánovala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Klaus jí ale nevyhověl.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se snažila prezidentu Václavu Klausovi navrhnout, aby k 17. listopadu 2009, tedy u příležitosti 20. výročí sametové revoluce, vyhlásil amnestii. Klaus její návrh ale zamítl. Informaci přinesly pondělní Hospodářské noviny.

Kovářová chtěla díky amnestii ulevit přeplněným českým věznicím. Pokud by Klaus jejímu návrhu na podzim vyhověl, omilostnění by se dočkalo minimálně 1500 lidí. Možná však i několik tisíc.

Ministryně viděla amnestii coby průlomový krok, který mohl odvrátit další potíže vězeňství, které nemá peníze na stavbu nových kriminálů. České cely jsou totiž nyní naplněné na 115 procent.

"Bohužel vám k tomu nemůžu říct nic bližšího. Informace o amnestii patří k utajovaným skutečnostem," uvedla Kovářová pro Hospodářské noviny. "Na vlastní oči jsem na příklad viděla některé cely, kde se sice dodržuje předpis, že každý vězeň musí mít prostor nejméně čtyři čtvereční metry, ale přesto je to strašně málo. Někdy jsou to místnosti velké jako prostornější výtah a žijí v nich čtyři lidé," dodala ministryně.

Její záměr však zhatil prezident, který může amnestii vyhlásit jako jediný člověk v zemi. Hrad nechtěl Klausovy kroky komentovat.

www.parlamentnilisty.cz