Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kouření je nekulturní, vysvětloval Heger v klidu u Moravce. Pak přišla druhá část...

Kouření je nekulturní, vysvětloval Heger v klidu u Moravce. Pak přišla druhá část...
Leoš Heger | zdroj: Mediafax

V Austrálii mají na krabičkách od cigaret odstrašující fotografie, a ne jen pouhá varování, že kouření škodí zdraví. Ministr zdravotnictví Leoš Heger považuje tento nápad za zajímavý, kritizuje totiž například různé růžové a „hezké“ krabičky, po kterých často sáhnou mladé dívky.

„Dívky, když vidí růžové krabičky a všelijak zdobené ‚po dámsku‘, tak po nich spíše sáhnou,“ vysvětloval v Otázkách Václava Moravce na ČT ministr. Podle něj by tak možná odstrašující krabičky s fotografiemi nemocných lidí mohly fungovat – boj proti kouření je prý pro něj důležitý právě u mladých ročníků, které se mohou nechat zlákat vzhledem krabičky.

S tím souvisí i snaha prosadit zákon, který by zakázal prodej cigaret v automatech. Nejen ale snaha zamezit mladým v návykovém kouření je podle Leoše Hegera klíčová. „Pro nás je hlavní ochrana nekuřáků,“ dodal také.

Jak mají vypadat krabičky cigaret?

Za pravdu mu dala europoslankyně Zuzana Roithová, která byla také hostem v pořadu. „Tady už Evropa a samozřejmě i Amerika zasáhly do toho, jak mají vypadat krabičky,“ upozornila. Jde o to, že obal cigaret nemá vzbuzovat přílišné pozitivní emoce – z krabiček tak například zmizeli kovbojové na koních. Australské krabičky ji ale překvapily.

Co nyní Roithová probírá v rámci Evropské unie, jsou také cigarety s příchutěmi. Proti těm se ostře ohradila. „To je přesně cílené na ty mladé lidi, aby jim to více chutnalo,“ varovala.

Jak ale připustila, je možné, že Evropská komise neprosadí směrnici, která by v unii zakázala ochucené cigarety a zvětšila na krabičkách varování před nebezpečnými důsledky kouření. Prozatím se odmítavě vyslovili polští poslanci nebo německá vláda.

Zdroje: