Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kostarika vyhlásila stav ohrožení kvůli chemikálii uniklé do moře

Kostarika vyhlásila stav ohrožení kvůli chemikálii uniklé do moře
Pobřežní stráž varuje lidi, aby se nekoupali v moři | zdroj: Profimedia

Kostarika kvůli sobotnímu potopení lodi, která převážela téměř 200 tun nebezpečného dusičnanu amonného, nedaleko svého pobřeží vyhlásila stav ohrožení na zhruba stokilometrovém úseku pobřeží. Koupat se sice už lidé mohou, rybolov je ale stále zakázán, uvádí BBC.

Přestože není jisté, kolik převážených chemikálií do vody skutečně uniklo, vyhlásila vláda stav ohrožení preventivně. Podle mluvčího vlády bylo nakonec ve vodě objeveno jen stopové množství agresivního dusičnanu používaného jako hnojivo či přísada do chemických zbraní.

Kostarická zdravotní komise původně zakázala nejen koupání, ale varovala lidi i před konzumací mořských živočichů. Později omezení zmírnila, ale zákaz rybolovu platí i pro následujících 72 hodin.

Protože se nehoda a s ní spojený únik chemikálií stal nedaleko turisticky oblíbeného městečka Puntarenas, hrozí, že se výrazně podepíše na turistickém ruchu. Část turistů totiž po zjištění, že je koupání potenciálně nebezpečné, dovolenou zrušila či se vrátila domů předčasně. Kostarika je přitom oblíbenou dovolenkovou destinací právě kvůli čistým plážím. 

Zdroje:
BBC