Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Korupce vysává Evropskou unii. Ročně ji připraví až o téměř bilion euro

Korupce vysává Evropskou unii. Ročně ji připraví až o téměř bilion euro
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Země Evropské unie přicházejí kvůli korupci celkem až o 990 miliard euro ročně. Česko na tom podle zprávy, kterou zveřejnil Evropský parlament, není s poctivostí zrovna nejlépe. Patří do té horší poloviny členských zemí.

Indexů, které porovnávají korupci v jednotlivých zemích, je několik. Podle organizace Transparency International jsme sice oproti roku 2014 polepšili, ale s metrovými skoky do výšky je potřeba ještě pár let či spíše desetiletí posečkat. Znamená to spíš jen to, že korupci jako problém v Česku vnímá o něco méně lidí...

Studie zveřejněná minulý týden Evropským parlamentem zahrnuje všechny dopady korupce a započítává je do hrubého domácího produktu. S korupcí totiž přicházejí nejen díry ve státních rozpočtech, ale má i další ekonomické, sociální a politické dopady.

Nezisková organizace RAND Europe pro parlament připravila, za pomoci různých metodologií zohledňujících přímé a nepřímé dopady, tři scénáře. Z nich vychází, že Evropská unie ročně přijde o 179 až 990 miliard euro ze svého hrubého domácího produktu ročně (podle jednotlivých scénářů).

Tato čísla jsou mnohem vyšší než 120 miliard, které v roce 2014 odhadovala Evropská komise. Ta se ale zaměřila jen na přímé dopady korupce.

Česko tratí 726 miliard ročně

V prvním scénáři, který vychází z čísel sedmi nejlepších států a na jejich bázi porovnává zbytek členských států, RAND uvádí, že podle Indexu vnímání korupce Česko kvůli korupci ročně tratí 726 miliard korun, respektive 12,6 procenta HDP (podle údajů Světové banky).

Vzhledem k tomu, že celounijní průměr je 5,33 procenta, nemá se Česko rozhodně čím chlubit. Do nadprůměrnu z pohledu čísel patříme i v dalších kategoriích. Většinou ve skupině s Rumunskem, Itálií, Řeckem, Bulharskem, Polskem či Chorvatskem – všichni, včetně Česka přitom dostávají nemalé peníze z evropských dotací.

CPI-2015-Česká-republika Jak je na tom Česko s korupcí | zdroj: Transparency International

"Korupce je velkou černou dírou v srdci evropské ekonomiky," říká ředitel společnosti Transparency International Carl Dolan. Viditelné je to podle něj hlavně na veřejných zakázkách.

"Když nějaká firma vidí, že proces zadávání veřejných zakázek je zmanipulovaný, nezúčastní se jí. Kvůli tomu, že na soutěž nedojde, je na tom společnost bitá," vysvětluje.

Částka pěti miliard euro, které EU ztrácí ve veřejných zakázkách, je sice oproti celkovému téměř bilionu pakatel, nicméně stále je to stále vysoká částka. Studie připomíná, že nejčastějším způsobem, jak korupce funguje ve veřejných zakázkách, je eliminace uchazečů prostřednictvím zadaných kritérií, většinou ve spojení s krátkou dobou pro podání přihlášek.

Mechanismy, které úniky omezí, existují

Společnost RAND Europe se po zveřejnění děsivých čísel pokusila navrhnout, co by je mohlo trochu srazit. Alespoň symbolicky. Zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce by mohlo roční ztrátu snížit o 0,2 miliardy eur, evropský systém elektronického zadávání veřejných zakázek by zase podchytil dalších 920 milionů euro.

Transparency Internetional upozorňuje, že navrhované změny jsou jen jednoduché mechanismy. "To, že v tom Evropská unie dosud nic neudělala, je jen důkazem toho, jak nízko byl boj s korupcí poslední roky na seznamu jejích priorit," uvedl Dolan.

Zdroje:
Vlastní, Politico